Jednoduchý koláč na plech s meruňkami a třešněmi - postup přípravy
Snadný, rychlý a levný, takový je ovocný koláč na plech, jehož těsto voní jogurtem a povrch je zdobený plátky meruněk a vypeckovaných třešní. Ve skutečnosti toto ovoce můžete zaměnit za kterékoliv jiné, které máte po ruce a dokonce nemusí být ani čerstvé – stačí zavařené či zamražené a rozmrzlé ovoce. Je to velká dobrota, hotový je za pár chvil a díky tomu je včas hotový i pro nečekanou návštěvu. A jako bonus ho můžete upéct v mikrovlnce, takže bude ještě o to rychlejší.
Ingredience
Do mísy vyklepněte čtyři vajíčka, přidejte cukr a vanilkovou esenci a důkladně promíchejte. Přilijte šest polévkových lžic oleje a pět lžic jogurtu a znovu promíchejte. Přes sítko do směsi prosejte hladkou mouku a prášek do pečiva a zadělejte hladké a jemné těsto bez hrudek. Pomůže vám v tom elektrický šlehač nebo ponorný mixér, který práci velmi ulehčí. Bez obtíží však tuto práci uděláte i ručně.
Zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 stupňů Celsia a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Hotové těsto vlijte do plechu, špachtlí urovnejte jeho povrch do roviny
Meruňky a třešně důkladně umyjte a osušte. Zbavte je stopek a pecek a meruňky pokrájejte na tenké plátky tvaru půlměsíce. Třešně můžete nechat jen na poloviny. Připravené ovoce pak vyskládejte na povrch koláče na plechu tak, aby jím byl rovnoměrně pokrytý.
Hotový koláč vložte do předehřáté trouby péct asi po dobu 45 minut. Zda je dopečený, poznáte podle testu se zapíchnutou špejlí. Zabořte ji někam zhruba vprostřed koláče a opět ji vytáhněte. Pokud budou na špejli ulpívat kousky těsta, je třeba koláč ještě dopéct. Pokud je špejle úplně suchá, máte hotovo a můžete dobrotu vytáhnout z trouby a nechat ji vychladnout na pokojovou teplotu.
Když je koláč hotový, můžete ho nakrájet na obdélníkové porce a zasypat jejich povrch moučkovým cukrem. Podávejte s velkou chutí svým nejbližším spolu se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.