Jemný piškot s karamelizovanými jablky - postup přípravy
Máte doma jablka a nevíte co s nimi? Můžete je například použít k přípravě tohoto skvostného piškotu, který ocení i ti největší mlsouni. Rozplývá se na jazyku. Přesvědčte se o jeho výjimečnosti na vlastní kůži. Pečení zvládne i začátečník.
Ingredience
Nejprve si omyjte důkladně jablka. Poté je překrojte na třetiny a očistěte od jádřinců.
Nyní si k ruce vezměte zapékací misku nebo malý plech a důkladně jej vymažte máslem. Na máslo následně nasypte rovnoměrnou vrstvu krupicového cukru (100 g) a na něj vyskládejte jablka. Na ovoce rovněž naneste asi 100 gramů cukru.
Takto dejte vše zapékat do trouby na 40 minut při 190 °C.
Až se jablka upečou a dokonale zkaramelizují, pusťte se to přípravy piškotového těsta. V míse si vyšlehejte vejce se zbývajícím krupicovým cukrem (asi 80 g), špetkou soli a vanilkovým cukrem.
Nakonec vmíchejte prosátou polohrubou mouku a vytvořte hladké polotekuté těsto. To vlijte na jablka, a ještě dopékejte v troubě dvacet minut.
Upečený koláč podávejte například s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Chutná bude i vanilková zmrzlina. Obdobným způsobem lze připravit i hruškový piškot.
Přejeme vám dobrou chuť.
Chtěli byste mít piškot plnější chuti? Potom na jablíčka před zapékáním nasypte také trochu mleté skořice. S tímto kořením bude karamelizované ovoce ještě lepší. Kromě jiného můžete do piškotového těsta zakomponovat i rozinky, mleté vlašské oříšky nebo kokos. Je jen na vás, čím si svůj fantastický koláč vylepšíte.