Jihočeská kulajda s bramborem a vejci - postup přípravy
Jihočeská kulajda je jídlo, které vás zaručeně nikdy nezklame, stejně jako recept od paní Jany Podolákové Burkartové. Přidejte pár čerstvých naložených či sušených hříbků, krásně urostlý kopr, pečené maličké brambůrky, nezapomeňte na vajíčko a vznikne vám sytá polévka, pokaždé jiná, ale vždy chutná.
Ingredience
Na případné zahuštění
Variace s pečenými brambůrky a ztraceným vejcem
Na másle zlehka opečte mrkev nakrájenou na kolečka. Až mrkev pustí barvu, přidejte hladkou mouku a zarestujte ji. Zalejte vše vodou a přidejte na kostičky nakrájené brambory, sušené houby, sůl, mletý kmín, houbové koření a přiveďte k varu. Vařte do změknutí brambor.
Poznámka: Sušené houby a houbové koření můžete nahradit pevnějšími čerstvými houbami, jako jsou například hříbky či křemenáče.
Stáhněte plamen na minimum a dochuťte polévku sekaným čerstvým koprem a smetanou. Pokud se vám polévka zdá příliš řídká, zahustěte ji moučným máslem (jde o změklé máslo smíchané s hladkou moukou). Polévku poté dosolte a podávejte s vařeným vejcem a snítkou čerstvého kopru.
Variace s pečenými brambůrky a ztracenými vejci
Pokud si chcete připravit luxusnější variantu jihočeské kulajdy, uvařte ji dle výše uvedeného receptu, vynechte však brambory a vařená vejce. Místo nich si připravte pečené brambůrky a ztracená vejce. Těmi pak dozdobte hotovou polévku na talíři a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.