Kefírové placky s bylinkami - postup přípravy
Škvarkové placky zná každý. Co takhle vytvořit slané placky s vajíčky a bylinkami, které budou chutné ke snídani, ke svačině i večeři a navíc je jejich výroba nejjednodušší a nejlevnější, jak je jen možné. Přísady na tyto placky s největší pravděpodobností neustále leží ve vaší spíži nebo lednici, a proto je můžete vytvořit prakticky kdykoliv. A mimochodem, jsou neskutečně voňavé a dobré!
Ingredience
Návod na přípravu:
Do misky nalijte kefír, přidejte jedlou sodu a rozklepněte k němu dvě vajíčka. Celou směs osolte, případně přidejte i pepř, pokud chcete, a metličkou vyšlehejte do jednolité pěny. Pak přilijte rostlinný olej a znovu promíchejte.
Cibulku a bylinky omyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovou utěrkou. Ostrým nožem je pak nasekejte na menší kousky a přidejte je do mísy s vaječnou pěnou. Dobře všechno promíchejte a pak postupně přimíchávejte také hladkou mouku. Ze směsi uhněťte těsto, které bude pevné, měkké, ale pružné a nelepivé.
Hotové těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní desku a jemně ho rukama propracujte. Pak ho rozdělte na 8 nebo 9 stejných dílů, které vyválejte do tvaru koule. Vyrovnejte kuličky na podnos a přikryjte je přilnavou fólií. Takto připravené je nechte 10 až 15 minut odpočívat.
Každou kouli pak na pomoučněném stole vyválejte na placku tenkou asi půl centimetru a totéž udělejte i s ostatními těstovými koulemi.
Na kamna postavte pánev s trochou oleje a rozpalte ji. Pak zmírněte oheň a každou placku z obou stran osmažte dozlatova.
Hotové placky vyrovnejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli zbytek oleje po smažení a čerstvé podávejte jen tak nebo se svou oblíbenou omáčkou.
Dobrou chuť.