Knedlík na páře z kynutého těsta - postup přípravy
Připravte si nadýchaný knedlík na páře z kynutého těsta, který je ideální přílohou k masům a omáčkám. Výhodou je snadná příprava, vhodná i pro začátečníky.
Těsto
Kvásek
Na potření
Nejprve připravte kvásek. Teplou vodu smíchejte s droždím a lžičkou cukru. Směs nechte reagovat a začněte zpracovávat ostatní ingredience.
Do mísy od robota vsypte mouku, sůl a vlijte olej. Do směsi přidejte kvásek a uhněťte těsto, jehož povrch posypte moukou, přikryjte ho a nechte ho kynout 1 hodinu na teplém místě.
Poznámka: Pokud by se vám zdálo těsto příliš řídké, zapracujte do něj ještě trochu mouky.
Po vykynutí těsto prohněťte a rozdělte ho na dvě stejné části, z kterých vytvarujte bochníky. Ty přikryjte čistou utěrkou a nechte je kynout dalších 10 minut. Do hrnce s vroucí vodou umístěte napařovací vějíř, který pokryjte pečicím papírem.
Poznámka: Díky papíru se knedlík nebude k vějíři lepit.
Do hrnce vložte první bochník těsta, který pomažte olejem, přikryjte pokličkou a napařujte 20 minut.
Poznámka: Postup opakujte také u druhé části těsta.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy