Konzervovaný zeleninový salát z červené řepy - postup přípravy
Z červené řepy a další zeleniny si lze připravit směs, kterou uchováte ve sklenicích. V zimě ho pak lze namazat na chléb, ale dá se použít i jako zeleninová příloha k jiným jídlům.
Na salát
Pečlivě si očistěte a omyjte zeleninu, kterou potřebujete na salát. Rajčata rozmixujte za pomoci tyčového mixéru na pyré, ale lze je prohnat i mlýnkem na maso. Červenou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle, mrkev na jemném struhadle a cibuli nakrájejte na kostičky. Papriky rozkrájejte na nudličky.
Dejte rajčata do velkého hrnce, do kterého se vám vejde všechna zelenina. K rajčatům dejte rostlinný olej, sůl a cukr. V průběhu vaření lze dosolit nebo dosladit podle vaší chuti, v receptu je jen doporučené množství. Dejte hrnec na sporák, zapněte plamen a přidejte mrkev, cibuli, papriku a řeku. Vše promíchejte a za občasného míchání na mírném plameni vařte asi 40 minut.
Během té doby si oloupejte česnek, připravte feferonku a rozmixujte je najemno v mixéru. Po 40 minutách je přidejte k zelenině a přilijte ocet. Poté směs ještě asi 15 minut vařte.
Horkou směs dejte do čistých sklenic tak, aby byla až po okraj. Zavíčkujte čistými novými víčky a nechte pomalu chladnout. Víčka by se měla přichytit. Takto směs vydrží ve sklenicích celou zimu.