Koprová omáčka s hovězím masem a knedlíkem - postup přípravy
Koprová omáčka s hovězím masem je pokrm, který kombinuje chuť kopru s výraznou chutí hovězího. Vyzkoušejte recept paní Ilony Šimůnkové, vhodný i na oslavy.
Maso
Omáčka
Knedlík
Kvásek
Maso vložte do hrnce, zalijte ho studenou vodou, do které přidejte celý černý pepř, celou omytou neoloupanou cibuli a sůl. Maso vařte 2–3 hodiny do změknutí.
Poznámka: Doba vaření je závislá na velikosti masa. Čím větší bude, tím déle ho bude potřeba vařit.
Ke konci vaření si začněte připravovat knedlík a poté také omáčku. Nejprve vytvořte kvásek smícháním droždí, vody, mouky a cukru. Nechte ho 10 minut odpočívat a zatím smíchejte ve větší míse polohrubou mouku, sůl a vejce.
Tip: Místo vody můžete k tvorbě kvásku použít mléko.
Do směsi následně přidejte kvásek a vytvořte těsto, které nechte kynout 1 hodinu pod čistou utěrkou na teplém místě. Po této době z těsta vytvořte dva stejně velké válečky, které nechte kynout pod utěrkou dalších 10 minut a poté je vložte do vroucí vody.
Knedlíky vařte 4–5 minut. Poté, co vyplavou na hladinu, vařte je dalších 25–30 minut. Uvařené knedlíky z vody vyndejte a připravte si omáčku.
Na pánvi rozpusťte máslo a smažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli 2–3 minuty. Cibuli zaprašte moukou, do směsi přidejte nasekaný kopr, sůl, pepř a vše zamíchejte. Nyní do pánve vlijte hovězí vývar a omáčku vařte 15 minut. Nakonec do omáčky vlijte smetanu a případně ji dochuťte.
Koprovou omáčku s hovězím masem podávejte s nakrájeným kynutým knedlíkem.
Tip: Každou porci můžete servírovat s uvařeným vejcem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.