Kořeněná slanina - postup přípravy
Slanina je oblíbená pochutina z vepřového sádla, která se hodí jako doplněk jiných pokrmů, ale je lahodná i sama o sobě, nejlépe doplněná o čerstvé pečivo a zeleninu. I když bylo vepřové sádlo dlouhou dobu postaveno na okraj jídelníčku, jakožto velmi nezdravá potravina, v posledních letech vědci zjistili, že opak je pravdou. Proto si dopřejte trochu toho zdravého tuku a vyrobte si svou vlastní domácí slaninu jednoduše doma.
Ingredience
Bůček omyjte a osušte, zbavte ho kůže a nakrájejte ho na malé obdélníčkové porce.
Na talíř připravte kořenicí směs tak, že smícháte koření na slaninu, k němuž přidáte grilovací koření, lžičku cukru a tři až čtyři lžičky soli a dobře promícháte. Každý kousek bůčku obalte ze všech stran v koření a všechny kousky slaniny vložte do igelitového sáčku.
Do něj nasypejte zbylou kořenicí směs spolu s čerstvě mletým pepřem, přidejte také česnek nasekaný ostrým nožem najemno a sáček pevně uzavřete. Veškerý obsah uvnitř ještě trochu proklepejte, aby se česnek s kořením dostaly mezi kousky masa. Abyste dobře ochránili obsah sáčku před náhodným vniknutím vody, můžete ho pro jistotu zabalit ještě do jedné igelitové tašky a dobře zavázat.
Takto připravenou slaninu ponořte do kastrůlku s vodou, který postavte na kamna, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Vařte kořeněné maso v sáčku po dobu 1 hodiny a 20 minut na středním ohni. Po uplynutí doby oheň vypněte, ale neodklápějte pokličku a nechte maso dojít, dokud voda úplně nevychladne.
Poté opatrně otevřete sáčky, aby nevyteklo roztavené sádlo. Kousky masa vyberte a vložte do uzavíratelné nádoby, v níž budete maso skladovat v lednici. Zbylé kořeněné rozpuštěné sádlo ze sáčku naplňte do menších uzavíratelných krabiček a používejte do dalších pokrmů.