Kořeněné cuketové plátky se smetanovým dipem - postup přípravy
Mladé cukety jsou vynikajícím a zdravým zeleninovým pokrmem. Pokud je obalíte v kořeněné strouhance a upečete v troubě, spolu s dipem z nich uděláte skvělý předkrm nebo svačinu.
Na plátky
Na dip
Vezměte si tři až čtyři mladé cukety. Musí být mladé bez tvrdých semen. Omyjte je, zbavte je konců a pak je podélně nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Ty si rozložte po pracovní ploše a pomocí mašlovačky či štětce z jedné strany potřete olejem.
Do talíře si připravte strouhanku, ke které přidejte sůl podle vaší chuti a sušené bylinky. Můžete zvolit vaše oblíbené, ale opravdu dobré je oregano spolu s bazalkou. Do směsi potom nastrouhejte tvrdý sýr. Může být jakýkoli, ale vhodný je parmazán nebo Grana Padano. Nakonec nastrouhejte dva až tři stroužky česneku.
Plech si vyložte pečicím papírem a ten vymažte olejem. Plátek cukety dejte do talíře se strouhankou naolejovanou stranou dolů, aby se směs nalepila. Pak druhou stranu potřete olejem, obraťte a obalte ji také ve strouhance. Plátky pak naskládejte na plech. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte plátky 15 až 20 minut. Strouhanka by neměla zcela zhnědnout.
Do misky si dejte zakysanou smetanu, případně jogurt. Hrst petržele nasekejte na jemno, ale jde použít například i kopr nebo koriandr, pokud je máte raději. Nastrouhejte dva stroužky česneku a dle chuti dosolte a opepřete. Mírně vychladlé opékané plátky, které se již dají držet v ruce, servírujte spolu s dipem.