Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kořeněné cuketové plátky se smetanovým dipem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Kořeněné cuketové plátky se smetanovým dipem - postup přípravy

Mladé cukety jsou vynikajícím a zdravým zeleninovým pokrmem. Pokud je obalíte v kořeněné strouhance a upečete v troubě, spolu s dipem z nich uděláte skvělý předkrm nebo svačinu.

Ingredience pro:
1 porce

Na plátky

Na dip

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Vezměte si tři až čtyři mladé cukety. Musí být mladé bez tvrdých semen. Omyjte je, zbavte je konců a pak je podélně nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Ty si rozložte po pracovní ploše a pomocí mašlovačky či štětce z jedné strany potřete olejem.

2. KROK

Do talíře si připravte strouhanku, ke které přidejte sůl podle vaší chuti a sušené bylinky. Můžete zvolit vaše oblíbené, ale opravdu dobré je oregano spolu s bazalkou. Do směsi potom nastrouhejte tvrdý sýr. Může být jakýkoli, ale vhodný je parmazán nebo Grana Padano. Nakonec nastrouhejte dva až tři stroužky česneku.

3. KROK

Plech si vyložte pečicím papírem a ten vymažte olejem. Plátek cukety dejte do talíře se strouhankou naolejovanou stranou dolů, aby se směs nalepila. Pak druhou stranu potřete olejem, obraťte a obalte ji také ve strouhance. Plátky pak naskládejte na plech. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte plátky 15 až 20 minut. Strouhanka by neměla zcela zhnědnout.

4. KROK

Do misky si dejte zakysanou smetanu, případně jogurt. Hrst petržele nasekejte na jemno, ale jde použít například i kopr nebo koriandr, pokud je máte raději. Nastrouhejte dva stroužky česneku a dle chuti dosolte a opepřete. Mírně vychladlé opékané plátky, které se již dají držet v ruce, servírujte spolu s dipem.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů