Kořeněné perníčky s bílkovou polevou - postup přípravy
Připravte si voňavé perníčky s bílkovou polevou, které jsou plné aromatického koření, které u vás doma vykouzlí pravou vánoční atmosféru. Hotové jsou za pár minut.
Těsto
Poleva
Nejprve připravte těsto. V rendlíku smíchejte cukr s máslem a medem. Směs zahřívejte přibližně 3 minuty, dokud se ingredience nerozpustí. Následně rendlík odstavte z tepla.
V samostatné míse smíchejte mouku se špetkou soli, vanilkovým cukrem, mletým zázvorem, skořicí a kakaem. Přidejte mletý kardamom, muškátový oříšek a koriandr.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku s kakaem před použitím prosejte. Do těsta můžete přidat i jiné koření, jako je hřebíček, anýz, černý pepř, vanilkový extrakt, či pomerančová nebo citronová kůra. Množství ingrediencí závisí na vaší chuti.
Do rendlíku s vychladlou směsí přidejte vaječný žloutek a hmotu vmíchejte do suchých ingrediencí. Postupně přilévejte mléko a uhněťte těsto, které vložte do sáčku a na 30 minut do lednice.
Po vychladnutí z těsta třetinu odkrojte a zbytek vložte zpět do sáčku. Kousek těsta vyválejte na plát o výšce 0,4 cm, z kterého vykrojte libovolné tvary. Vykrojené tvary odkládejte na plech, pokrytý pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 4–7 minut.
Poznámka: Doba pečení závisí na vlastnostech vaší trouby a na velikosti a tloušťce perníčků. Malé perníčky, cca o velikosti 3 x 6 cm, pečte přibližně 5 minut. Měly by získat zlatavou barvu.
Po upečení nechte, 1–2 minuty, cukroví volně chladnout na plechu a poté ho můžete začít zdobit. Polevu na zdobení připravíte jednoduše vyšleháním vaječného bílku, který smíchejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou.
Tip: Moučkový cukr přidávejte postupně. Ingredience se tak lépe propojí.
Polevu vložte do cukrářského sáčku, pomocí kterého ozdobte perníčky dle vlastního vkusu. Perníčky s bílkovou polevou nechte zaschnout a poté si užívejte jejich jemnou chuť.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Наташа Шакинко