Křehká a nadýchaná zapletená sladká veka ze 6 pramenů - postup přípravy
Chléb či veka nemusejí mít vždycky tvar bochníku. Přinášíme vám návod na skvělou kynutou domácí sladkou veku, která je nadýchaná, křehká, voňavá a po všech stránkách báječná. A navíc je zapletená do tvaru vánočky. Poradíme vám krok za krokem, kudy na to.
Ingredience
Do misky nalijte teplé mléko, rozdrobte do něho droždí a přidejte k němu jednu čajovou lžičku cukru. Vše promíchejte a nechte na 10 až 15 minut odstát na teplém místě, aby se aktivovaly kvasinky a začaly konat svou práci. Když je kvásek hotový, prosejte do hluboké mísy hladkou mouku, přidejte zbylý cukr, špetku soli a promíchejte. Přidejte dva vaječné žloutky a aktivovaný kvásek a začněte hníst těsto. Během tohoto procesu postupně přilévejte rozpuštěné máslo a pokračujte ve zpracovávání, dokud nezískáte homogenní, pevné, soudržné a nelepivé těsto.
Uhnětené těsto položte na vál lehce potřený hladkou moukou a rukama ho ještě chvíli zpracovávejte, aby zvláčnělo. Vytvořte z těsta kouli, zakryjte ji čistou bavlněnou utěrkou a nechte ho 20 minut při pokojové teplotě kynout. Po vykynutí ho rozdělte na dvě stejné části. První část rozdělte na šest dílů, které rozválejte na středně silné a dlouhé válečky.
Válečky na vrchní straně stiskněte k sobě, aby držely pohromadě a rozdělte je tak, že na každé straně budou tři pruhy a mezi nimi bude mezera. Uchopte vrchní pramen z pravé strany, překřižte ho s vrchním pramenem z levé strany a vraťte ho zpět doprostřed. Levý pramen nechte v ruce a překřižte ho s dalším vrchním pramenem zprava. Pak položte levý pramen, pravý držte v ruce a obtočte ho dalším pramenem z levé části. Tímto způsobem zapleťte střídavě všechny prameny až do konce. Konec vánočky opět zamačkejte a stočte směrem dolů, aby se nerozplétala.
Hotový pletenec přeneste na plech vyložený pečicím papírem (anebo jej pleťte rovnou na něm), zakryjte ji utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout. Poté potřete celý povrch rozšlehaným vajíčkem.