Křehké domácí pomerančové sušenky s ovocným džemem - postup přípravy
Rádi byste připravili pohoštění na večírek, anebo jen dobrotu ke kávě či dětem na uzobávání? Máme pro vás recept na neodolatelné máslové sušenky lepené zavařeninou, které hravě strčí do kapsy i všechny komerční produkty. Přitom vám k jejich přípravě stačí jen základní přísady a pár minut času. Není to skvělé?
Ingredience
Než začnete připravovat těsto na sušenky, zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte prášek do pečiva a vše prosejte přes jemné sítko.
Do jiné misky vložte změklé máslo, přisypejte cukr a špetku soli a vyšlehejte vše do jemné a načechrané konzistence. Vyklepněte k máslu vajíčko a znovu vyšlehejte, dokud se obě suroviny nespojí. Nakonec přilijte pomerančový džus a smetanu a ještě jednou promíchejte.
Přes jemné sítko do těsta prosejte hladkou mouku a nízkou rychlostí elektrickým šlehačem zadělejte husté těsto. To přeneste do cukrářského sáčku a odstřihněte růžek.
Na připravený plech vytlačujte ze sáčku malé spirálky těsta, jen o málo větší než je průměr padesátikoruny. Měl by vám vyjít sudý počet sušenek, později je budete po dvou slepovat dohromady.
Vložte plech se sušenkami do předehřáté trouby a pečte je po dobu kolem 10 až 15 minut. Když jsou upečené, vyndejte je z trouby, nechte úplně vychladnout a polovinu z nich natřete ovocným džemem a slepte je s nenatřenou polovinou.
(Pokud chcete, můžete pro slepování sušenek použít mimo ovocné zavařeniny i jakoukoliv jinou náplň, jako je třeba oříšková pomazánka typu Nutella, anebo je prostě nechte jen tak samotné.)
Hotové sušenky svrchu posypejte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.