Křehké listové koláčky se sádlem a ovocným džemem - postup přípravy
Klasické čtverečky z listového těsta zdobeného zavařeninou jsou klasickým receptem našich babiček a prababiček, který se dědí z generace na generaci. A není divu. Jedná se o velmi levný recept z mála surovin, které jsou snadno dostupné, a přitom je výsledná chuť naprosto úchvatná. Pokud opravdu použijete do receptu sádlo, zjistíte, že dodává těstu neopakovatelnou chuť a vláčnost, jíž s jinými druhy tuků prostě nedocílíte.
Ingredience
Do hrnku či misky nalijte trochu mléka, které zahřejte tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobte do mléka kostku čerstvého droždí, přidejte trochu mouky a lžičku cukru, promíchejte a nechte stát 10 až 15 minut, dokud se na povrchu směsi nezačnou tvořit bublinky, což je neklamné znamení toho, že se kvasinky probudily k životu.
Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vložte do hluboké mísy, přilijte k nim aktivovaný kvásek i zbytek mléka (také teplého), přilijte minerální vodu a přisypejte cukr. Všechny ingredience pak velmi dobře prošlehejte do jednolité konzistence. Nakonec jemně špachtlí vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh. Přes jemné sítko pak do této hmoty v několika fázích prosévejte hladkou mouku, kterou zapracujte do směsi a vytvořte hladké těsto. Přidejte sádlo a pokračujte ve hnětení těsta.
Těsto rozválejte na velký plát, který následně překládejte tak, že přehnete strany směrem do středu a vytvoříte úhledný balíček, jako když skládáte ručníky. Takto těsto zakryjte utěrkou a nechte ho 30 minut kynout. Pak ho znovu rozválejte, znovu seskládejte a opět nechte 30 minut kynout. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Nakonec z těsta znovu vyválejte velkou obdélníkovou placku.
Vyválené těsto rozkrájejte na čtverečky. Doprostřed jedné poloviny čtverečku umístěte jednu lžičku ovocné zavařeniny a druhou polovinu čtverečku přes ni přehněte. Stejným způsobem pak zpracujte i zbytek těsta. Hotové čtverečky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C a pečte je dozlatova. Po dopečení poprašte hotové čtverečky moučkovým cukrem a podávejte.