Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké listové koláčky se sádlem a ovocným džemem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 160 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Křehké listové koláčky se sádlem a ovocným džemem - postup přípravy

Klasické čtverečky z listového těsta zdobeného zavařeninou jsou klasickým receptem našich babiček a prababiček, který se dědí z generace na generaci. A není divu. Jedná se o velmi levný recept z mála surovin, které jsou snadno dostupné, a přitom je výsledná chuť naprosto úchvatná. Pokud opravdu použijete do receptu sádlo, zjistíte, že dodává těstu neopakovatelnou chuť a vláčnost, jíž s jinými druhy tuků prostě nedocílíte.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hrnku či misky nalijte trochu mléka, které zahřejte tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobte do mléka kostku čerstvého droždí, přidejte trochu mouky a lžičku cukru, promíchejte a nechte stát 10 až 15 minut, dokud se na povrchu směsi nezačnou tvořit bublinky, což je neklamné znamení toho, že se kvasinky probudily k životu.

2. KROK

Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vložte do hluboké mísy, přilijte k nim aktivovaný kvásek i zbytek mléka (také teplého), přilijte minerální vodu a přisypejte cukr. Všechny ingredience pak velmi dobře prošlehejte do jednolité konzistence. Nakonec jemně špachtlí vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh. Přes jemné sítko pak do této hmoty v několika fázích prosévejte hladkou mouku, kterou zapracujte do směsi a vytvořte hladké těsto. Přidejte sádlo a pokračujte ve hnětení těsta.

3. KROK

Těsto rozválejte na velký plát, který následně překládejte tak, že přehnete strany směrem do středu a vytvoříte úhledný balíček, jako když skládáte ručníky. Takto těsto zakryjte utěrkou a nechte ho 30 minut kynout. Pak ho znovu rozválejte, znovu seskládejte a opět nechte 30 minut kynout. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Nakonec z těsta znovu vyválejte velkou obdélníkovou placku.

4. KROK

Vyválené těsto rozkrájejte na čtverečky. Doprostřed jedné poloviny čtverečku umístěte jednu lžičku ovocné zavařeniny a druhou polovinu čtverečku přes ni přehněte. Stejným způsobem pak zpracujte i zbytek těsta. Hotové čtverečky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C a pečte je dozlatova. Po dopečení poprašte hotové čtverečky moučkovým cukrem a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů