Křehké mandlové hvězdičky s citronem - postup přípravy
Své vánoční pečení můžete tento rok obohatit o křehké mandlové hvězdičky s jemnou příchutí citronu. Jsou jednoduché na přípravu a rozplývají se na jazyku.
Křehké mandlové hvězdičky s citronem patří k těm druhům vánočního cukroví, které si člověk zamiluje hned při prvním soustu. Jsou lehké, jemné a krásně provoněné citronovou kůrou, která příjemně vyvažuje sladkost mandlí. Na vánočním stole působí nenápadně, ale právě jejich jednoduchost a čistá chuť z nich dělají jedno z cukroví, po kterém se sahá znovu a znovu.
Základ tohoto cukroví vychází z tradičních mandlových receptů, které mají kořeny ve střední Evropě, zejména v Rakousku a Německu. Mandlové hvězdičky jsou tam dodnes symbolem adventního pečení a často se objevují v rodinných receptech předávaných z generace na generaci. Díky absenci mouky byly navíc oblíbené i v dobách, kdy byla mouka vzácnější surovinou, a dodnes je oceňují lidé, kteří dávají přednost lehčím a přirozeně bezlepkovým variantám cukroví.
Citron dodává hvězdičkám svěžest, která je mezi klasickými vánočními chutěmi vítaným osvěžením. Právě kombinace mandlí a citrusů patří k nadčasovým spojení, které funguje bez ohledu na módní trendy. Cukroví se doslova rozplývá na jazyku a nezatěžuje chuťové buňky ani po vydatné štědrovečerní večeři.
Velkou výhodou mandlových hvězdiček je jejich variabilita. Citronovou kůru lze nahradit pomerančovou, část mandlí vyměnit za lískové ořechy nebo do těsta přidat špetku vanilky či skořice. Zajímavou obměnou je i jemná čokoládová poleva nebo lehké poprášení moučkovým cukrem místo klasického zdobení. Každá varianta si zachovává křehkost a eleganci, ale nabídne trochu jiný chuťový zážitek.
Křehké mandlové hvězdičky s citronem nejsou jen dalším druhem cukroví do krabice. Jsou symbolem klidného adventního pečení, vůně citrusů v kuchyni a malých okamžiků, které dělají Vánoce skutečně výjimečnými. Stačí pár kvalitních surovin a vznikne sladkost, která potěší celou rodinu a na svátečním stole nikdy nezůstane dlouho.
Těsto
Na posypání
Poleva
Vaječné bílky vyšlehejte do sněhu, do kterého opatrně vmíchejte mleté mandle s cukrem. Do směsi přidejte citronovou kůru a vypracujte těsto.
Tip: Kůru nastrouhejte z dobře omytého citronu. Můžete k tomu použít vodu s jedlou sodou, která má abrazivní účinky. Ovoce poté důkladně opláchněte.
Těsto posypte moučkovým cukrem a vyválejte z něj plát o tloušťce 0,5 cm, z kterého vykrojte hvězdičky. Ty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem
Křehké mandlové hvězdičky pečte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 10 minut. Cukroví následně nechte chladnout a připravte polevu.
Prosetý moučkový cukr smíchejte s vaječným bílkem a citronovou šťávou. Polevou ozdobte vychladlé hvězdičky a po zaschnutí je podávejte dle potřeby.
Tip: Aplikaci polevy vám usnadní použití cukrářského sáčku.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: JustInCooking

