Křupavé bramborové placičky s mrkví - postup přípravy
Křupavé bramborové placičky se skvěle hodí jako příloha nebo jako jednohubky na oslavách. Můžete je přelít dresingem nebo si je vychutnávat jen tak, případně doplnit dalšími ingrediencemi, které máte rádi.
Ingredience
Brambory oškrábejte a omyjte, abyste je zbavili všech nečistot. Nastrouhejte je na tenké nudličky, použijte k tomu speciální struhadlo. Stejně tak k nim nastrouhejte i mrkev. Propláchněte vodou a nechte trochu vysušit. Pak vše ještě nožem nakrájejte na menší kousky. Zelenou cibulku nasekejte nadrobno. Vše dohromady nasypte do mísy, rozklepněte do ní vejce a přidejte sůl, pepř a chilli koření.
Nakonec do těsta přidejte kukuřičný škrob a pšeničkou mouku. Dobře promíchejte. V hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte větší množství oleje. Z připraveného bramborového těsta lžící vytvarujte malé placičky a opatrně je vložte do rozpáleného oleje. Musí být zcela potopené. Po pár minutách je otočte dnem vzhůru. Osmažte dozlatova.
Placičky opatrně vyjměte z oleje a nechte oschnout na papírovém ubrousku, aby se přebytečný olej vsákl. Smažené bramborové placičky můžete podávat jako jednohubky nebo jako zajímavou přílohu k masu. Hodí se k nim zakysaná smetana, kečup, sladká chilli omáčka nebo bylinkový dresing. Můžete je posypat strouhaným sýrem nebo přidat čerstvé bylinky.
Pokud doma nemáte správné struhadlo, můžete brambory s mrkví nastrouhat i na hrubém struhadle, ale těsto pak bude řidší a vodnatější, takže možná budete muset použít více mouky. Co se týče oleje, použijte nejlépe řepkový, avokádový nebo olivový, které mají vysoký kouřový bod a neničí se v nich cenné látky.