Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kuřecí řízečky zapečené se sýrem a rajčaty

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Kuřecí řízečky zapečené se sýrem a rajčaty - postup přípravy

Variací na zapečené kuřecí maso je bezpočet. Je to totiž velmi oblíbené a variabilní maso, které se hodí téměř ke všem surovinám, na které byste mohli pomyslet. Kuře na ananasu, s broskvemi, dokonce na čokoládě. Vyberte si, co je vašemu srdci, nebo spíše jazyku, nejblíže. Tím, že je však receptů tolik, jen těžko byste možná hledali ten nejzákladnější recept na obyčejná zapečená prsa se sýrem bez veškerých vymyšleností a super mega přísad, kterými by vzali za vděk i kulinářští konzervativci. My vám proto takový recept přinášíme. Pokud jste ale získali dojem, že jde o něco obyčejného, nenechte se mýlit. Jsou totiž šmrnclá trochou Itálie.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Kuřecí prsa vykostěte, pokud ještě nejsou a omyjte je čistou vodou. Důkladně odsajte zbytky vody papírovými utěrkami a nakrájejte maso na menší řízky.




Každý z nich naklepejte paličkou tak, abyste dosáhli přibližně podobné tloušťky masových plátků. Ty pak z obou stran nasolte a napepřete.

Připravte si misky na klasický trojobal. Do jedné nasypejte mouku, do druhé strouhanku, kterou ale smíchejte s polovinou strouhaného parmezánu, a do třetí rozklepněte vajíčko, které rozšlehejte s trochou mléka a dochuťte solí a pepřem.

Řízečky pak obalujte podle klasického postupu, tedy nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec v parmezánové strouhance.

Rozpalte pánev s trochou oleje a připravené obalené řízečky smažte po obou stranách dozlatova. Po vytažení z pánve položte maso na vrstvu papírových ubrousků, abyste odsáli přebytečný tuk.

Do zapékací nádoby rozetřete vrstvu rajčatové omáčky a na ni rozložte kuřecí řízečky. Na ně opět navršte zbývající omáčku a posypejte zbývajícím parmazánem.


Mozzarellu nakrájejte na plátky a rozložte je na maso. Nakonec na každý plátek mozzarelly přidejte trochu nasekané čerstvé bazalky.

Pečicí troubu si nechte předehřát na 180 stupňů Celsia a připravenou a naplněnou zapékací mísu do ní vložte zhruba na hodinu, z čehož 50 minut pečte zakryté alobalem nebo poklidí a na zbylých deset minut odkryté, aby sýr na povrchu zezlátl.

Podávejte zhruba 5 – 7 minut po vytažení z trouby.

Opečené brambory z trouby

Jako přílohu k pokrmu můžete použít dozlatova opečené brambory, které se jistě stanou chloubou vaší kuchyně.

Připravíte je jednoduše tak, že si brambory rozkrájíte na malé kousky a předvaříte je zhruba 5 až 8 minut. Než se uvaří, připravte si kořenicí směs. Do mísy nalijte pár lžic olivového oleje a přidejte do něj své oblíbené koření. Můžete například použít kurkumu, mletou uzenou papriku nebo některou z kořenicích směsí, buďto domácích nebo už koupených. Výběr záleží na vás.

Uvařené brambory slijte a zchlaďte proudem studené vody. Musejí být úplně studené, než přijdou do trouby. To je proto, aby po upečení byly opravdu křupavé. Pak brambory osušte a smíchejte s připraveným kořeněným olejem tak, aby se všechny řádně obalily.

Troubu předehřejte na 190 až 200 stupňů, brambůrky vysypte do pekáčku nejlépe tak, aby mezi nimi byly malé mezírky. Pečte zhruba 15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů