Kuřecí salát s žampiony - postup přípravy
Tento zvláštní studený salát z kuřecího masa a žampionů si připravíte rychle jako jednoduché jídlo, kterým můžete doplnit menu slavností nebo party, nebo jako chutný oběd či svačinu. Salát se připravuje pouze z masa a žampionů s vejcem s vysokou nutriční hodnotou.
Ingredience
Před vlastní přípravou salátu je nejdříve nutné si vyrobit majonézu. Nejprve rozdrťte vařený žloutek a smíchejte jej se syrovým žloutkem. Osolte je. Míchejte a postupně přidávejte olej a zakapávejte citronovou šťávou, dokud majonéza nedosáhne potřebné barvy a tekuté konzistence – míchat můžete ručně, nebo za použití šlehače (lze to dobře provést oběma způsoby). Jakmile je majonéza hotová, odložte ji do chladu a můžete pokračovat v přípravě dalších ingrediencí salátu.
Ostatní ingredience se musí povařit tak, aby neztratily zamýšlenou pevnost. Nejprve očistěte a umyjte žampiony a v celku je vložte do hrnce. Přilejte dostatek vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte, dokud nezměknou, poté vodu sceďte a nechte vychladnout. Připravte si mísu a houby nakrájejte na malé kousky a vložte do ní.
Kuřecí prsa osolte, vložte do hrnce a uvařte. Jakmile jsou prsa uvařená, nechte je trochu vychladnout a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte nakrájené maso se žampiony, přidejte majonézu a pepř a důkladně promíchejte. Poté celou směs ještě osolte a opepřete podle chuti.
Salát uchovávejte v chladu. Při podávání jej můžete dát do malých mističek, nebo jej nechat ve velké míse s naběračkou a dozdobte bylinkami.