Kynuté arabské chlebové placky pita pečené na pánvi - postup přípravy
Připravte si tradiční arabský kynutý chléb pita pečený v pánvi a ochutnejte trochu pravé a nefalšované atmosféry blízkého východu. Použít je můžete jako přílohu k masu či zelenině, anebo je těmito surovinami přímo naplnit. Přidejte trochu voňavého oregana a tymiánu a získáte chutnou a zdravou dobrotu. Zpestřete si jídelníček i kuchařský zážitek s tradičním postupem jejich pečení.
Ingredience
Pro přípravu tradičních placek pita využijete zejména semolinovou mouku, tedy tu, která se mele ze speciální odrůdy tvrdozrnné pšenice. Ta obsahuje více lepku, díky čemuž se pečivo jednak lépe tvaruje a jednak má i lepší nutriční vlastnosti, jako je obsah minerálních látek a nižší glykemický index. Díky tomu déle vydrží pocit sytosti a stabilní hladina cukru v krvi.
Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko půl kilogramu semolinové mouky a čtvrt kilogramu klasické hladké mouky. Doprostřed kupky mouky utvořte důlek a vsypte do něj lžíci sušeného droždí. Přidejte trochu soli a kapku teplé vody. Rukou začněte promíchávat těsto a postupně přidávejte vodu, dokud hmota nezačne držet pohromadě. Pak těsto ručně hněťte, abyste získali měkké, pružné, nelepivé a vláčné těsto. To nechte v míse asi hodinu ustát, dokud nevykyne a nezdvojnásobí svůj objem.
Jakmile je těsto vykynuté, přichystejte si k ruce misku s rostlinným olejem, namočte si do něj prsty a jemně oddělte těsto od mísy. Je trochu lepivé, ale neměl by to být problém. Mírně ho prohněťte, přičemž si neustále pravidelně potírejte ruce olejem. Odštipujte z těsta koule zhruba o velikosti dvou dlaní a vyskládejte je vedle sebe na tác, kde je rukou mírně rozplácněte.
Na kamnech rozehřejte velkou pánev se silným dnem, kterou jemně postříkejte olejem. S pomocí prstů roztáhněte první těstovou kouli na placku a vložte ji na rozpálenou pánev. Povrch placky postříkejte olejem a na rozmezí mírného a středního plamene placku opékejte, dokud nezačne vespod zlátnout a na povrchu tuhnout. Jakmile to bude možné, oddělte těsto opatrně od plochy pánve a otočte ho na druhou stranu. Během pečení plackou často rotujte a pohybujete po pánvi, aby se nepřipalovala. Když je zlatavá z obou stran, vyhoďte ji z pánve, kterou postříkejte trochou oleje a osmažte další placku. Hotové placky potřete máslem, nechte trochu vychladnout a podávejte.