Kynuté moravské koláče - postup přípravy
Moravské koláče jsou velice oblíbeným pečivem a bude jen na vás, jakou náplň si do nich zvolíte. Recept na ně nám poskytla paní Andy Chudobová.
Ingredience
Do menší misky dejte cukr, vlažné mléko a rozdrobte droždí. Zamíchejte a počkejte, dokud se nerozjede kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, nastrouhejte kůru z 1 citronu, přidejte sůl a vanilkový cukr. Poté přidejte změklé máslo a prsty zpracujte tak, aby nezůstal žádný velký kousek.
Až kvásek začne pěnit, přilijte ho k mouce a přidejte žloutky. Promíchejte a pak rukou nebo robotem zpracujte, dokud nebude těsto hladké a nelepivé. Mísu přikryjte a nechte těsto na teplejším místě asi hodinu kynout.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na dva kusy. Z každého vyválejte silnější placku a rozdělte na 6 dílů. Udělejte jakési kuličky a ty dejte na plech vyložený pečicím papírem. Zploštěte a vytvořte důlek, do kterého dejte zvolenou náplň. Například povidla, tvaroh nebo mák.
Rozšlehejte jedno vejce a potřete jím okraje koláčů. Pak si udělejte drobenku a koláče jí posypejte. Poté je dejte péct do předehřáté trouby 180 °C na cca 15 minut, dokud nebudou okraje krásně zlatavé.