Kynuté šneky s náplní z mletých vlašských ořechů - postup přípravy
Recept na šneky z kynutého těsta je vpravdě variabilní. Můžete ho připravit tak, jak se píše v návodu. Pokud chcete, můžete si podle vlastní chuti přizpůsobit náplň, anebo z popsaného těsta vyrobit třeba závin, buchty nebo rohlíky. A protože v receptu figuruje cukr je jako potrava pro kvasnice, můžete pečivo naplnit i slanou náplní, třeba taveným sýrem s bylinkami. Prozatím ale zůstaneme u šneků. Koneckonců, jsou prostě super.
Těsto
Náplň
Sirup
Do misky rozdrobte čerstvé droždí, anebo vsypte to sušené. Zasypejte droždí cukrem (pokud chcete, můžete jeho část nahradit vanilkovým cukrem). Vyklepněte tři vajíčka, oddělte z nich bílky, které odložte stranou a žloutky přidejte do mísy s droždím a cukrem. Tuto směs vidličkou či lžící utřete do hladké a polotekuté směsi.
Na kamnech zahřejte v rendlíku mléko a vhoďte do něho máslo. Míchejte a zahřívejte vše tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Pak ho promíchejte, aby se spojilo s mlékem a nechte směs mírně zchladnout (nejlépe pod 40 °C). Pak přilijte mléko s máslem do misky s droždím a promíchejte. Ke směsi přisypejte část odměřeného množství hladké mouky a zadělejte hutné těsto. Nejprve míchejte vařečkou, přičemž přidejte půl čajové lžičky soli. Postupně přidávejte další mouku a když začne směs houstnout, odložte vařečku a pokračujte v hnětení ručně. Když těsto přestane lepit, zformujte z něj kouli, zakryjte mísu utěrkou a na teplém místě nechte odstát 10 minut.
Mezitím připravte ořechovou náplň. Odložené bílky vyšlehejte do husté pěny. Během šlehání k nim přidejte cukr a vytvořte hutnou sněhovou hmotu. Vyklopte ji do mísy s mletými ořechy a promíchejte do homogenní směsi. Vraťte se zpět k těstu. Vyklopte ho na vál, prohněťte a rozválejte do velké a tenké obdélníkové placky. Na její povrch rozetřete směs bílků. Od užší strany obdélníku začněte plát těsta rolovat do pevné rolády. Po každých dvou otočkách roládu odřízněte rádlem či kráječem na pizzu.
Získané dlouhé smotky nakrájejte na porce o šířce kolem dvou centimetrů. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby ležely na boku a vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 25 až 30 minut. V kastrůlku rozpusťte cukr s vodou, přidejte dva plátky citrónu a přiveďte k varu. Jakmile směs získá konzistenci sirupu, můžete ji odstavit z kamen. Povrch upečených šneků polijte citronovým sirupem a nechte je nasáknout a zchladnout. Hotové šneky vyskládejte na talíř, posypejte na povrchu moučkovým cukrem a podávejte.