Kynutý makový závin s višněmi - postup přípravy
Kynutý makový závin s višněmi podle paní Jany Podolákové Burkartové je klasickým dezertem, který můžete vidět i dnešních pekárnách a cukrárnách. Domácí výrobě se však nic nevyrovná.
Těsto
Náplň
Z droždí, vlažné vody a melasy vytvořte kvásek, který smíchejte s ostatními suroviny. Vypracujte hladké těsto, které se nesmí lepit na stěny mísy. Hotové těsto nechte zhruba 50 minut kynout.
Mezitím si připravte náplň. Mletý mák nasypejte do hrnce, přidejte k němu mléko, skořici, vanilku, špetku soli a lžíci medu. Všechny suroviny svařte. Pokud je náplň řídká, můžete ji zahustit mletými dětskými piškoty, nastrouhaným perníkem nebo jednoduše přidejte mák. Pokud je naopak příliš hustá, přilijte mléko dle potřeby. Poté ji nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly, které rozválejte na tenčí placku. Vyválené pláty těsta potřete makovou náplní, poklaďte ji višněmi a stočte do závinu. Oba záviny poté nechte ještě deset minut kynout.
Hotové záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby předehřáté na 180 °C péct do zlatova. Po vytažení makové záviny potřete vodou, nechte vychladnout a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.