Lepenice se zelím a uzeným masem - postup přípravy
Lepenice je jeden z pokrmů s dlouhou historickou tradicí – a s mnoha lidovými obměnami a variacemi. Základem jsou ale vždycky brambory a zelí, přibýt pak mohou třeba kousky slaniny či uzeného masa, jako je tomu v receptu od paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Oloupejte brambory a v osolené vodě je uvařte doměkka. V pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm oloupanou a najemno nasekanou cibuli dozlatova. Uzené maso nebo slaninu pokrájejte na kostičky, které přihoďte do hrnce k cibuli a společně restujte, dokud maso nezezlátne.
Restovanou cibulku s uzeným masem či se slaninou vyklopte do hrnce k mírně zchladlým bramborám a šťouchadlem na brambory vše rozdrťte na hrubou kaši. Přidejte syrové kysané zelí, důkladně okapané a pokrájené na kousky, a dobře promíchejte.
Hotovou lepenici podávejte posypanou bylinkami nebo jarní cibulkou jako samostatné jídlo, anebo jako přílohu k pečenému masu.