Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lilky s mletým masem v netradičním a chutném podání

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Lilky s mletým masem v netradičním a chutném podání - postup přípravy

Lilky patří mezi nejoblíbenější letní suroviny a skutečně se také není čemu divit. Jsou lehké, chutné, jednoduché na přípravu a neskutečně variabilní. Připravit z nich můžete hned celou řadu pokrmů od příloh, až po samostatná jídla. Chutné jsou totiž jak s masem, tak se zeleninou nebo i samotné. Přinášíme vám proto jeden z méně obvyklých receptů, na dokonalé zapečené lilkové plátky s mletým masem.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience pro přípravu pokrmu:

Ingredience pro přípravu omáčky:

Další ingredience:

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si připravte lilky. Ty pouze nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky (cca půl centimetru na tloušťku). Poté je z obou stran potřete olejem a mírně osolte. Jednotlivé plátky rovnoměrně uložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte jej do trouby předehřáté na 220 stupňů. Tam pečte zhruba 20-25 minut podle potřeby tak, aby lilky krásně změkly.




Mezitím co se lilkové plátky pečou, si připravte masovou náplň. Pro tu jednoduše smíchejte mleté maso (výborně se hodí hovězí) s kořením, strouhankou a vajíčkem. Řádně promíchejte a poté přidejte protlačený česnek a najemno nakrájenou cibuli. Směs opět promíchejte a poté z ní vytvořte zhruba 12 malých kulatých placiček.

Když máte hotovo, osmahněte jednotlivé kousky na pánvi bez oleje. Smažte zhruba 3 minuty na každé straně, čímž se maso krásně zatáhne a pustí přebytečnou vodu. Poté dejte osmahnuté kousky masa bokem a můžete se vrhnout na přípravu rajčatové omáčky.

Na sejnou rozehřátou pánev nalijte požadované množství oleje a počkejte, dokud se neohřeje. Poté přidejte nastrouhaná rajčata, rajčatový protlak a jednotlivé koření podle chuti. Za stálého míchání několik minut povařte a poté přidejte teplou vodu, případně chybějící koření. Opět nechte povařit, a nakonec pánev sejměte z plotny.


Když máte vše připravené, můžete se pustit do posledního kroku. Upečené plátky lilku překřižte přes sebe a do jejich středu vložte masovou placičku. Tu poté lilkovými plátky zabalte a navrch položte plátek papriky a polovinu cherry rajčete. Vše přichyťte pomocí párátka a takto připravené kousky masa uložte na plech nebo do jánské mísy.

Tam je pouze zalijte rajčatovou omáčkou a celý plech nebo formu vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Tam pečte zhruba 20 minut. Nakonec plech vytáhněte z trouby a máte na stole chutný lilkový pokrm. Před podáváním jej dozdobte čerstvými lístky bazalky a můžete servírovat. Dobrou chuť!

Náš typ: Velmi chutné je také přidání čerstvé bazalky již do masa a omáčky. Na rozdíl od sušené, má totiž výraznější a plnější chuť, která potěší vaše smysly.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů