Linecký koláč s tvarohem a marmeládou - postup přípravy
Velmi chutný a exkluzivně vypadající linecký koláč upečete podle receptu, který nám poskytla paní Jindřiška Klokanová. Je plněný tvarohem a višňovou nebo borůvkovou marmeládou.
Na těsto
Na náplň
V míse do pěny ušlehejte jedno vejce a jeden žloutek (zbylý bílek si odložte bokem), změklé máslo nebo Heru, moučkový cukr a mléko. Poté do mísy prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Zpracujte do krásného hladkého těsta.
Připravte si náplň. Do mísy dejte jednu vaničku tvarohu, přidejte cukr, odložený bílek a půl kelímku smetany ke šlehání. Dobře promíchejte. Pokud se vám zdá tvarohová směs příliš řídká, prodejte do ní lžíci škrobu, při pečení zhoustne.
Vyklopte těsto na mírně pomoučněný vál a rozdělte ho na dvě poloviny. Z první vyválejte kulatou placku, kterou dejte do koláčové formy o průměru 28 centimetrů, kterou jste před tím vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Poté na těsto naneste tvarohovou hmotu. Na ní dejte vrstvu višňové nebo borůvkové marmelády.
Na vále rozválejte druhou kruhovou placku. Pokud máte formu na vykrajování mřížky, použijte ji a mřížku dejte navrch koláče. Pokud ne, můžete vykrájet nebo udělat pruhy, z nichž mřížku sestavíte. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte zhruba 25 minut. Po vychladnutí koláč servírujte. Můžete ho ještě dle libosti posypat moučkovým cukrem.