Nadýchané čokoládové řezy s krémem - postup přípravy
Nadýchané čokoládové řezy jsou jedinečné, díky své bohaté chuti a lehké konzistenci. Pochoutka potěší nejen milovníky čokolády, ale všechny, kteří ocení luxusní dezerty.
Korpus
Krém
Poleva
Nejprve připravte korpus. V míse vyšlehejte vaječné bílky se solí a poté k nim vešlehejte, na čtyřikrát, 100 g cukru. Jakmile vznikne tuhý sníh, odložte ho bokem.
V jiné míse vyšlehejte vaječné žloutky s 50 g cukru. Poté, co vznikne hladká hmota, za stálého šlehání přilijte rostlinný olej. Směs následně vešlehejte do sněhu z bílků.
Do mísy se směsí poté prosejte polohrubou mouku s kakaovým práškem a jedlou sodou. Ingredience vmíchejte do těsta nadvakrát.
Poznámka: Prosetí suchých ingrediencí je důležité, aby v těstu nevznikly hrudky.
Nakonec do mísy přilijte mléko s vanilkovým extraktem a těsto vlijte do formy na pečení. Korpus pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 35–40 minut.
Tip: Aby se korpus z formy lépe vyndával, vyložte ho pečicím papírem nebo ho vymažte máslem a vysypte moukou.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, poznáte, když do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto uchytí, ještě chvíli pečte.
Korpus vyklopte na chladicí mřížku a nechte ho volně vychladnout. Zatím si připravte krém. V míse vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem, solí, kakaovým práškem a vanilkovým extraktem.
Vychladlý korpus rozřežte horizontálně na 3 části. První část natřete třetinou krému, který přikryjte druhou částí korpusu. Postup opakujte, dokud vám nedojdou ingredience.
Poznámka: Vrstvení byste měli ukončit krémem, kterým pomažte i strany celého dezertu.
Na závěr připravte polevu smícháním horké smetany, čokolády a nesoleného másla. Vše míchejte přibližně 5 minut, dokud se ingredience zcela nerozpustí. Po stranách dezertu umístěte cukrářskou fólii, aby poleva nevytekla.
Poznámka: Trochu polevy si ponechte na závěrečné zdobení.
Čokoládovou polevou polijte celý povrch řezů a dezert vložte na 1–2 hodiny do lednice. Poté cukrářskou fólii sejměte a zbytkem polevy, potřete strany dezertu a vytvořte zdobení na jeho povrchu.
Tip: Inspirovat se můžete zdobením ve videu níže.
Řezy servírujte nakrájené na kousky.
Tip: Chcete-li, aby vypadaly ještě více slavnostně a svěžeji, můžete je podávat se šlehačkou a ovocem, jako jsou jahody, borůvky nebo například maliny.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Cooking station