Nadýchané palačinky bez mléka - postup přípravy
Dezert k čaji nebo teplá sladká večeře? Palačinky potěší hlavně děti, ale hodí se i jako sladká tečka ke kávě pro dospělé. Jak ale docílit, aby byly vláčné a nadýchané? Vyzkoušejte recept se sodovkou, která dodá nadýchanost díky oxidu uhličitému. Vláčnost naopak zajistí zakysaná smetana, která je druhou tajnou ingrediencí těchto báječných palačinek. Palačinky tak budou úplně tenoučké a vychutnáte si jejich chuť naplno s ovocem, džemem, nutellou nebo zmrzlinou.
Ingredience
Do hluboké misky vyklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte pořádně šlehací metličkou. Přilijte olej a přidejte zakysanou smetanu, hladkou mouku a míchejte do hladka, můžete použít vařečku, protože nyní bude těsto tužší.
Na závěr přidejte sycenou vodu a pro míchání použijte zase metličku, těsto bude nyní tekuté. Musí však být zcela hladké a bez hrudek.
Dejte pánev na plotýnku a vymažte dno slunečnicovým olejem. Nabírejte těsto naběračkou a smažte do zlatova na středním plamenu z obou stran. Dno můžete vždy přetřít mašlovačkou nebo štětcem, aby se palačinky nepřipalovaly.
Palačinky můžete klasicky podávat s džemem srolované, ale lze je také přeložit na půlky, aby vznikly úhledné trojúhelníčky. Ty můžete dozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny a lístkem máty, posypat strouhanou hořkou čokoládou. Děti jistě ocení kombinaci s nutellou nebo raw oříškovou pomazánkou s kokosovým olejem. Hodí se také čerstvé ovoce, oříšky a rozinky. Osladit lze také jen moučkovým cukrem nebo kapkou javorového sirupu. Dospělým lze potřít palačinky směsí cukru a rumu.