Nadýchané tvarohové lívance - postup přípravy
Lívance jsou v naší české kuchyni poměrně populární. Nejčastěji se podávají s borůvkovou omáčkou a čerstvě ušlehanou smetanou. Skvělé jsou však i se skořicí a jablky. Existuje mnoho různých způsobů, jak je servírovat. Pokud jsou lívance připravené s opravdovou péčí a láskou, jsou jemné, nadýchané a rozplývající se na jazyku. Zkuste si připravit tuto tvarohovou variantu těsta. Je o něco lehčí než ta klasická, ale chutná i přesto božsky.
Ingredience
Ve velké míse si vyšlehejte měkký tvaroh spolu s vejci, pak přidejte hladkou mouku, pět lžic krupice, moučkový cukr, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a rukama vytvořte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit. To pak přikryjte utěrkou a umístěte na teplé místo. Tam jej nechte po dobu alespoň šedesáti minut. Až hodina uplyne, těsto z mísy vyjměte na vál a vytvořte z něj válec.
Ten rozdělte na zhruba 12 stejně velkých kousků, z kterých rukama tvarujte centimetr a půl vysoké bochánky o rozměru dlaně. Pokud budete chtít stejně velké placky, je možné z tvarohového těsta uválet centimetr a půl vysokou placku a z té vykrajovat kolečka pomocí sklenice, nebo hrníčku.
Lívance vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby asi na 20 minut při 180 stupních Celsia. Troubu si však nastavte dle vlastních zvyklostí. Upečené lívanečky můžete posypat moučkovým cukrem, nebo třeba skořicovým. Lívance podávejte se zakysanou smetanou a trochou oblíbeného ovocného džemu.
Skvěle se hodí i čerstvé ovoce, jako jsou například borůvky, jahody, či banány. Kromě zakysané smetany je možné použít i klasickou šlehačku. Nejen vy, ale i vaše děti určitě přivítají takovouto dobrotu k snídani, nebo k odpolední svačině. Přidanou hodnotou pokrmu je i to, že oproti klasickým lívancům tyto tvarohové a pečené v troubě nejsou prakticky vůbec mastné. Jsou tedy podstatně zdravější. Přejeme dobrou chuť!