Nadýchaný japonský cheesecake - postup přípravy
Anglicky zvaný cheesecake už zná nejspíš každý. Že existují recepty, které jsou sice podobné, ale v každé části světa vypadají jinak, na to už jsme si také zvykli. Nyní ale dostanete možnost porovnat dva cheesecaky z opačných stran světa, které se od sebe snad nemohou lišit víc. Zatímco americký cheesecake je hutný a lesklý, ten japonský připomíná ze všeho nejvíc pěnovou houbu.
Ingredience
Do hrnce nalijte mléko a přidejte k němu smetanový sýr a máslo. Zahřívejte přísady na mírném ohni, dokud se nezačnou rozpouštět. Metličkou rozmělněte sýr i máslo a vše dobře promíchejte. Pokračujte v zahřívání směsi tak dlouho, dokud se všechny přísady nepropojí a nezískáte hladkou a lesklou směs. Pak ji odstavte ze sporáku.
K horké směsi prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a kukuřičný škrob, vše dobře promíchejte a vytvořte husté těsto. Pokračujte v míchání, dokud nezíská úplně hladkou texturu.
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky samotné přidejte ke smetanovému těstu a důkladně je do něj zapracujte. Bílky vyšlehejte do pevné pěny. V průběhu šlehání přidejte v několika krocích moučkový cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud po vytažení metliček na povrchu sněhu nezůstanou pružné, ale pevné špičky.
Bílkový sníh jemnými krouživými pohyby zapracujte do smetanové hmoty se žloutky a vytvořte homogenní směs, kterou vlijte do kulaté dortové formy, jejíž dno vyložte kouskem pečicího papíru. Špejlí těsto spirálovitým pohybem od středu ven promíchejte, abyste urovnali hladinu a formou párkrát jemně ťukněte o pracovní desku, abyste vyhnali ven vzduchové bubliny.
Troubu rozehřejte na 120 °C a vložte do ní nízký plech plný vody. Když je rozehřátá, umístěte na plech s vodou formu s těstem a pečte ho 20 minut. Aniž byste otvírali dvířka trouby, zvyšte teplotu na 150 °C a pokračujte v pečení dalších 15 minut. Nyní otevřete dvířka trouby na 10 sekund. Pak je opět zavřete, snižte teplotu na 100 °C a pokračujte v pečení dalších 40 minut.
Po 40 minutách vypněte troubu, otevřete dvířka a hned je zase zavřete a nechte dort v troubě zvolna chladnout dalších 10 minut. Poté vyndejte dort z trouby a jemným třesením oddělte těsto od formy. Mělo by to jít celkem snadno. Opatrně jej pak překlopte na talíř, sloupněte z něj pečicí papír a otočte dort zpátky vrchní stranou nahoru. Nakrájejte ho a podávejte.