Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný makový závin z kynutého těsta

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Nadýchaný makový závin z kynutého těsta - postup přípravy

Nadýchaný makový závin si oblíbíte pro jeho snadnou přípravu a bohatou náplň. Je vytvořen z měkkého těsta, které se rozplývá na jazyku. Je vhodný i ke snídani.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Kvásek

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte kvásek. Suché droždí vmíchejte do mléka společně se lžičkou cukru. Zatímco droždí reaguje, vmíchejte do mouky změklé máslo se solí a moučkovým cukrem. Na závěr přidejte kvásek a dva vaječné žloutky s vanilkovým extraktem. 

2. KROK

Z ingrediencí uhněťte těsto – potrvá to přibližně 10 minut – které zabalte do potravinové fólie a vložte na 1 hodinu do lednice. Poté připravte náplň. 

3. KROK

V rendlíku smíchejte vodu s cukrem a sirup vařte 10 minut na středním plameni. Poté sirup odstavte z tepla a vmíchejte do něj vanilkový extrakt. Tekutinu následně postupně vmíchejte do máku. 

4. KROK

Těsto rozdělte na dvě stejné části, z nichž jednu zabalte do fólie a vraťte do lednice. Druhou část těsta vyválejte na plát ve tvaru obdélníku o výšce 0,5 cm.

5. KROK

Polovinou množství máku potřete celý povrch těsta, které následně zarolujte. Postup opakujte i u druhé části těsta.

Tip: Okraj těsta pomažte rozšlehaným vejcem, aby se závin nerozlepil.

6. KROK

Záviny položte na plech vyložený pečicím papírem, jejich povrch potřete rozšlehanými vaječnými žloutky, na které namažte vrstvu vaječného bílku. Makové záviny pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.

7. KROK

Nadýchaný makový závin servírujte nakrájený na kousky. 

Tip: Můžete ho servírovat nejen ke snídani, ale také jako dezert k odpolední kávě. Skvěle chutná také se šálkem kakaa nebo sklenicí vlažného mléka.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Cooking Corner

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů