Nakládaná rajčata s cibulí v kořeněném nálevu - postup přípravy
Velmi chutný předkrm nebo salát k masu nebo jen tak na osvěžení. To všechno je možné využití nakládaných rajčat v lahodném kořeněném nálevu. Pro jejich výrobu nemusíte nic vařit ani smažit, stačí jen smíchat pečlivě vybrané suroviny a koření a důkladně jimi rajčata ve sklenici zalít. Čím déle pak v nálevu leží, tím lepší, zemitější a kořeněnější chuť budou mít. Je to velká dobrota!
Ingredience
Rajčata umyjte a osušte papírovou utěrkou. Cibuli oloupejte a očistěte a taktéž připravte pět stroužků česneku. Rajčata a cibuli pak nakrájejte na tenké kulaté plátky a česnek nasekejte najemno. Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice a do každé z nich vyskládejte zeleninu tak, že nejprve vyskládáte vrstvu rajčat, na ně přijde cibule a na cibuli česnek. V tomto pořadí vrstvy opakujte až do úplného zaplnění sklenice.
Nyní si připravte kořeněnou medovou marinádu. Do misky nalijte sedm polévkových lžic olivového nebo jiného rostlinného oleje, přidejte k němu tři polévkové lžíce medu, citronovou šťávu, sůl, sušenou bazalku a mletou papriku nebo chilli. Všechny přísady dobře promíchejte.
Kořenicí olejovou směs nalijte do sklenice s rajčaty, trochu ji proklepejte, aby se zelenina olejnatou směsí pokud možno co nejlépe obalila. Pak sklenici uzavřete a vložte ji alespoň přes noc do ledničky.
Čím lépe budou rajčata zalitá olejovou substancí, tím menší pravděpodobnost je, že se budou kazit a tím lepší výslednou chuť pak budou mít. Intenzitu chuti pak ovlivníte i tím, jak dlouho necháte rajčata v nálevu naložená.
Poté, co se dobrůtka uleží, už ji můžete jednoduše servírovat. Vyklopte ji do misky, rozdělte na porce a podávejte.
Dobrou chuť.