Nakládaný pikantní bůček k pivu - postup přípravy
Kdo by to neznal – posezení snad vínem nebo pivem, či dokonce nějakým tvrdším alkoholem si žádá poctivé občerstvení, které zamezí kocovině. A bůček je rozhodně to nejlepší, co se může na setkání s přáteli servírovat. Tento se navíc nemusí vařit, péct ani fritovat. Chutná božsky a díky koření je navíc příjemně pálivý.
Ingredience
Rub
Dvě velké zavařovací sklenice o objemu 1,5 l dokonale vymyjte, vydezinfikujte horkou vodou a dobře osušte. Nyní si připravte maso, které by mělo být z důvěryhodných zdrojů. Není vhodné používat maso, které není veterinárně kontrolované nebo pochází z domácích zdrojů. Maso omyjte a osušte. Nožem jej nakrájejte na velké kusy a dejte jej stranou.
Nyní si připravte nálev. Do hrnce nalijte 1 litr vody a přiveďte ji k varu. Nasypejte požadované množství soli, voda by se měla provzdušnit. Přidejte divoké koření, pepř, nové koření a bobkový list a koriandr. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte provařit po dobu 3–4 minut.
Mezitím si oloupejte stroužky česneku a nakrájejte je na tenké plátky. Vložte maso do připravených zavařovacích sklenic a prokládejte jej nakrájenými plátky česneku. Necpěte jej do sklenic příliš napevno, musí zbýt ještě prostor pro nálev. Po naplnění zalijte horkou solankou z hrnce a vložte do sklenic i koření z nálevu. Sklenice pevně uzavřete, nechte vychladnout při pokojové teplotě a vložte do chladničky na 5 dní.
Po uplynutí doby vyndejte sklenice z chladničky, maso vyjměte z nálevu a osušte pomocí papírových utěrek. V misce smíchejte koření na obalení masa, dobře zamíchejte a jednotlivé kusy masa ze všech stran pořádně kořením obalte. Používejte při práci gumové rukavice. Poté jednotlivé kusy zabalte do pergamenového papíru a uložte do mrazničky. Po 24 hodinách můžete konzumovat, stačí nakrájet na tenké plátky a podávat s čerstvým chlebem a zeleninovou oblohou. Maso se skladuje v mrazničce a konzumuje dle potřeby.