Nepečená „tiramisu“ roláda z piškotů a smetanového sýra - postup přípravy
Tiramisu je báječný italský dezert, který doslova dobyl svět. Je měkké, šťavnaté, voňavé a krémové. Navíc je i celkem variabilní a je možné ho vytvořit v nejrůznějších podobách. Přinášíme vám recept na tiramisu zamotané do rolády, které má tu výhodu, že se snadno přenáší, a navíc umí být velmi krásné a zdobné.
Ingredience
Krém
Nejprve připravte krém. Do hluboké mísy vložte mascarpone, zasypejte ho moučkovým cukrem, dochuťte vanilkovým extraktem a špetkou soli. Tyčovým mixérem či elektrickým šlehačem vyšlehejte do nadýchané směsi.
Přidejte druhou špetku soli a přilijte trochu studené (čerstvě z ledničky) plnotučné smetany a dále mixujte či šlehejte do hladka.
Přilijte i zbytek šlehačky a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte pevnou pěnu, která po vytažení metliček zanechává soudržné špičky.
Nyní sestavte roládu. Na pracovní plochu rozložte velký obdélník pečicího papíru. Připravte si misku s oslazenou kávou a cukrářské piškoty.
Každý piškot namočte do kávy a položte ho na pečicí papír tak, aby dohromady tvořili velký obdélník ve třech řadách po deseti kusech (měly by ležet pocukrovanou stranou dolů).
Na povrch piškotů jemně rozetřete dvě třetiny připraveného smetanového krému tak, aby rovnoměrně pokrývala celý jejich povrch.
Vynechejte akorát tenký proužek u užšího okraje, od něhož budete roládu rolovat.
Vrstvu krému zasypejte po celé ploše přes jemné sítko kakaem.
S pomocí pečicího papíru stočte piškotový obdélník do pevné rolády.
Tu zabalte do pečicího papíru a zajistěte provázkem konce, aby se nerozbalovala.
Vložte ji do lednice alespoň na 3 hodiny nebo lépe přes noc, aby se vychladila, natáhla vlhkostí a ztuhla.
Hotovou roládu vybalte z papíru a přeneste na talíř. Celý povrch pomažte zbylou třetinou krému a pokud chcete, můžete vidličkou vytvořit na jejím povrchu jemné vzory.
Trochu krému přeneste do zdobicího sáčku s malou kulatou tryskou a vytvořte na povrchu rolády čtyři příčné řady kopečků.
Celou roládu pak zasypejte přes sítko kakaem a pro zajímavý kontrast vedle kakaových kopečků vytvořte ještě pár řad bílých.
Nakrájejte roládu na porce a s chutí a voňavou kávou nebo čajem podávejte.
Dobrou chuť.