Nepečený mangový dort zdobený lístky máty - postup přípravy
Ledově vychlazené mango, jemný smetanový sýr a svěží příchuť čerstvých mátových lístků. Dokonalá kombinace letních chutí si vás podmaní na první ochutnání. Nemusíte se přitom bát žádné náročné přípravy. Nemusíte ani zapínat troubu a výsledek je naprosto mimořádný. I když se dort svým provedením perfektně hodí jako ozdoba slavnostního stolu, určitě si ho budete rádi dopřávat i jen tak pro radost. Nic báječnějšího jste totiž dosud zaručeně nejedli.
Ingredience
Sušenky rozbijte na malé kousky, které vložte do uzavíratelného plastového sáčku a válečkem je rozválejte na prach. Pokud vlastníte kuchyňský robot, svěřte tuto práci jemu a budete mít hotovo za pár minut a bez práce.
Jakmile se sušenky promění na prach, nasypejte je do mísy a přidejte k nim 60 gramů másla, které jste předem rozpustili v mikrovlnné troubě nebo na kamnech. Promíchejte a vytvořte hutnou a rozpadavou, vlhkou hmotu.
Tu vtlačte na dno dortové formy a důkladně ji upěchujte do co nejtenčí vrstvy. Pak vložte formu s korpusem do lednice vychladit a ztuhnout.
Oloupejte mango a odstraňte z něho pecku. Dužninu nakrájejte na malé kousky a rozmixujte je tyčovým mixérem do hladkého pyré.
Rozpusťte 5 gramů želatiny ve vodě podle návodu a nechte ji nabobtnat.
Do misky vyklopte smetanový sýr, přidejte 55 gramů cukru a elektrickým šlehačem vyšlehejte do jemné a krémové konzistence. Míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí veškerý cukr (lépe se vám bude pracovat s moučkovým, ten se snáze rozpouští).
Do směsi přidejte jogurt a 160 gramů mangového pyré. Dokyselte citronovou šťávou a smíchejte do hladké a jednolité hmoty.
Rozpuštěnou želatinu nechte 20 sekund zahřát v mikrovlnné troubě, přilijte ji do směsi a dobře promíchejte.
V samostatné misce vyšlehejte šlehačku do tuhé pěny a vařečkou ji jemně vmíchejte do směsi, kterou následně vylijte do dortové formy na vychlazený korpus. Pak dort vraťte zpátky do lednice a nechte asi 1 hodinu tuhnout.
Rozpusťte ve vodě zbylých 8 gramů želatiny. Do hrnce nalijte 50 ml vody, přidejte 200 gramů mangového pyré a 25 gramů cukru. Za stálého míchání přiveďte na středním ohni k varu. Pak přimíchejte želatinu.
Připravte si silikonovou formičku na led ve tvaru polokoulí a vlijte mangovou hmotu do osmi z nich.
Pošlete je na 3 hodiny do mrazáku a zbytek mangové hmoty nalijte na povrch vychlazeného dortu, který rovněž nechte 3 hodiny vychladit.
Hotový koláč vyjměte z formy (nejsnáze to půjde s pomocí nahřáté utěrky), z mangových půlkuliček vyskládejte na vrchu koláče ozdobný kruh (případně jiné ornamenty) a dozdobte lístky čerstvé máty.
Dobrou chuť.