Odpalované řezy s vanilkovým krémem a jahodami - postup přípravy
Pokud jste milovník originálních a snadných dezertů, vyzkoušejte tyto odpalované řezy s vanilkovým krémem doplněné čerstvými jahodami. Před servírováním ho stačí jen zlehka posypat moučkovým cukrem a ozdobit lístky čerstvé máty.
Odpalované těsto
Vanilkový krém s jahodami
Vanilkový pudink rozmíchejte ve 150 ml mléka. 550 ml mléka vlijte do hrnce, přidejte do něj žloutky, cukr a směs dobře promíchejte.
Přiveďte směs k varu a poté do něj vlijte rozmíchaný pudink. Za stálého míchaní směs vařte do zhoustnutí. Poté ji přendejte do misky a přikryjte ji potravinářskou fólií.
Pudink vložte do mísy s ledem a nechte ho vychladnout. Pokud led nemáte, nechte ho vychladnout samovolně.
Do většího hrnce nalijte 130 ml mléka a vodu. Přidejte do něj sůl, cukr a máslo. Jakmile směs začne vařit, přidejte do ní mouku a ihned ji promíchejte.
Těsto pomocí stěrky odpalujte od stěn hrnce minimálně dvě minuty. Poté ho vložte do mixéru a za stálého šlehání ho nechte vychladnout.
Do těsta poté postupně zašlehejte vejce. Plech o velikosti 45×35 cm vyložte pečicím papírem, těsto na něj nalijte a rozprostřete ho po celé ploše.
Plech vložte do předehřáté trouby na teplotu 230 °C a pečte ho při horním a spodním ohřevu 10 minut. Poté teplotu snižte na 200 °C a v pečení pokračujte ještě 10 minut.
Změklé máslo nakrájejte kostky, vložte ho do mísy a přidejte do něj semínka z vanilového lusku. Máslo vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní postupně zašlehejte vychladlý pudink.
Jahody omyjte pod tekoucí vodou a osušte je. Následně je zbavte je stonků a nakrájejte je na menší kousky. Poté je vmíchejte do vanilkového krému.
Vychladlý korpus rozřízněte napůl a vložte ho do obdélníkové dortové formy. Poté na něj pečlivě rozetřete všechen vanilkový krém s jahodami.
Zbylý korpus nakrájejte na 6 stejných dílů a vyskládejte ho krém. Následně řez vložte do lednice na 1 hodinu. Poté ho můžete ihned servírovat.
Před servírováním řez nakrájejte. Poté ho můžete lehce posypat moučkovým cukrem, ozdobit ho kouskem jahody a lístkem čerstvé máty.
Tip: Vanilkový lusk rozhodně nevyhazujte. Vložte ho do dózy s cukrem a vyrobte si tak svůj domácí vanilkový cukr.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Einfache Rezepte