Ořechové koláčky - postup přípravy
Pokud máte rádi koláče, před kupovanými dáváte přednost domácím, ale zatím jste si na jejich pečení sami možná netroufli, vyzkoušejte tento recept. Je snadný, vhodný i pro začátečníky a výsledek vás zaručeně příjemně překvapí. Koláčky připravené podle tohoto receptu mají navíc tu výhodu, že mají dlouhou trvanlivost. Vzhledem k tomu, jak jsou výborné, lze však očekávat, že na tácu příliš dlouho nevydrží. Pro svou velikost jsou tyto koláčky velice oblíbené také u dětí.
Ingredience
V míse smíchejte všechny suroviny uvedené v receptu, kromě bílku, ořechů nebo mandlí a džemu. Pozor dejte zejména u vajec, protože do těsta patří jen žloutky, nikoliv celá vejce. Vypracujte těsto, které nechejte na chvíli odpočinout.
Na pomoučeném vále těsto rozválejte, nakrájejte je na přibližně stejné kousky a z nich vytvarujte kuličky. Hotové kuličky potřete vaječným bílkem a obalte je v drcených ořechách nebo mandlích.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Na něj rozložte připravené obalené kuličky a před pečením do každé udělejte pomocí prstu důlek, který naplňte džemem.
Tip: Pro větší chuťovou a barevnou pestrost můžete použít dva nebo i více druhů džemů. Pokud máte tu možnost, použijte samozřejmě raději džemy domácí výroby.
Troubu předehřejte na 120 °C a koláčky pečte podle výkonu trouby přibližně 20 minut. Přejeme vám, vaší rodině i hostům dobrou chuť!