Ořechový moučník s marmeládou - postup přípravy
Z vlašských ořechů jde udělat vynikající koláč s marmeládou, v němž se snoubí vysoká vrstva náplně mezi máslovým těstem. Recept nám poskytla paní Lenka Sedláčková.
Na těsto
Na náplň a ozdobení
V míse vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem. Pak přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru, polohrubou mouku a prášek do pečiva a vypracujte hutné, avšak vláčné těsto Rozdejte ho na dvě poloviny a jednu rozložte do dortové formy vyložené pečicím papírem.
Nalijte mléko na rendlíku a postavte ho na sporák. Když se začne vařit, přidejte mleté vlašské ořechy, vanilkový cukr, skořici, třtinový cukr a vše svařte. Až směs vychladne, přidejte rum a mleté piškoty.
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte k ořechové hmotě a zamíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh a pak jej opatrně vmíchejte do hmoty, aby vše zůstalo nadýchané.
Ořechovou náplň natřete na těsto ve formě a přikryjte plátem vytvarovaným z druhé poloviny těsta. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte koláč asi 30 minut. Až vychladne, potřete ho libovolnou marmeládou a ozdobte ořechy.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.