Ořechový perník se švestkovou čokoládou - postup přípravy
Doma upečený ořechový perník lze ochutit speciální švestkovou čokoládou, kterou zavaříte v sezoně. Pak vše polijte čokoládovou polevou, radí v receptu paní Ladislava Šatavová.
Na perník
Na polevu
Na švestkovou čokoládu
Ořechový perník
Do šlehací mísy dejte cukr, olej a vejce a vyšlehejte do do pěny. Poté přidejte všechny ostatní ingredience na těsto a dobře promíchejte, případně použijte elektrický šlehač.
Plech vyložte pečícím papírem a těsto do něho nalijte. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte zhruba 45 minut. Jestli je těsto propečené, můžete vyzkoušet špejlí. Po vyndání z trouby nechte perník zcela vychladnout. Pak ho rozkrojte napůl a uprostřed pomažte švestkovou čokoládou a přikryjte vrchním dílem.
Připravte si vodní lázeň, ve které nechte v kastrůlku rozpustit jednu tabulku hořké čokolády a máslo. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. Poté polevu naneste navrch perníku. Čokoládu můžete posypat strouhaným kokosem nebo ořechy.
Švestková čokoláda
Švestky vypeckujte, za stálého míchání v hrnci rozvařte a poté propasírujte. Přidejte k nim cukr, vanilkový cukr a kakao. Vše za stálého míchání na mírnějším plameni vařte, dokud směs dostatečně nezhoustne.
Poté ji nechte celý den odstát a druhý den naplňte do zavařovacích skleniček na marmeládu. Navrch dejte lžičku rumu a zavíčkujte. Pak sterilizujte 20 minut při teplotě 80 °C. Po vychladnutí skleničky skladujte jako marmeládu. Švestková čokoláda je výborná nejen na perník, ale i na palačinky nebo vdolečky.