Panenka v krustě z listového těsta - postup přípravy
Máte v lednici vepřovou panenku? Pak ji zkuste připravit tak trochu netradičně v listovém těstě. Se slaninou a sýrem bude dokonalá! Takový pokrm můžete servírovat bez pochyb i svým hladovým hostům. Je to dobrota!
Ingredience
Začněte tím, že si vepřovou panenku řádně ostrým nožem očistíte od blanek. Pak maso dle chuti osolte, opepřete a okořeňte také sušeným tymiánem.
Dále si ve větší pánvi rozpalte olivový olej a na něm opečte zprudka ze všech stran vepřovou panenku. Až se vytvoří hnědá krusta, vyjměte maso a dejte ho stranou.
Kompletace pokrmu a jeho pečení v troubě
Nyní si na pomoučeném vále vyválejte mírně plát těsta. Pak na něj poklaďte plátky slaniny, plátky tvrdého sýra (hodit se bude eidam, gouda, čedar) a nakonec položte na těsto i opečenou vepřovou panenku.
Vše zabalte, povrch těsta potřete vaječným žloutkem a posypte sezamovými semínky. Než začněte pokrm péct, vytvořte si z alobalu dvě silnější trubičky a ty zanořte do závinu (díky nim bude unikat pára a závin se nenafoukne a nepraskne).
Takto vložte obalenou panenku položenou na plechu s pečícím papírem do trouby a pečte asi 45 minut při teplotě 200 °C. Jídlo je možné také zabalit z počátku celé do alobalu.
Servírování pečené vepřové panenky obalené v listovém těstě
Upečený pokrm vyjměte z trouby, nechte krátce vychladnout a poté naporcujte na stejně silné pláty. Podávejte například s oblíbenými studenými omáčkami a dipy. Přejeme vám dobrou chuť.