Pečená hovězí játra s kefírem - postup přípravy
Jídlo z vnitřností sice nepatří mezi nejoblíbenější pokrmy, ale tento recept si všichni zamilují. Šťavnatá játra provoněná cibulí chutnají skvěle. V kombinaci s bramborovou kaší jde o duo, na které se budete těšit znova a znova.
Ingredience
Při koupi hovězích jater se obraťte na svého osvědčeného řezníka nebo vybírejte jen z prověřených a osvědčených farem a bio chovů. Vnitřnosti jsou citlivé na teplotní změny a je proto vhodné nakupovat vždy čerstvé a okamžitě je zpracovat. To v případě tohoto receptu nebude žádný problém, je totiž velmi snadný na přípravu.
Hovězí játra dobře omyjte, poté odstraňte šlachy, tuk nebo tužší vlákna na okrajích. Poté je nakrájejte na středně velké kusy. Připravte si misku, kusy jater vložte do ní a zalijte kefírem. Dobře zamíchejte pomocí vařečky nebo lžíce, přikryjte potravinovou folií a dejte marinovat do chladničky.
Játra se mohou nakládat v kefíru i den předem, příprava je potom ještě rychlejší a játra budou mnohem křehčí. Připravte si pekáček (nebo zapékací misku) a dobře jej vymažte rostlinným olejem. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké půlměsíčky a vyložte jimi dno zapékací nádoby. Cibuli osolte a opepřete dle chuti.
Marinovaná játra vymačkejte, slijte přebytečný kefír a rozložte je rovnoměrně na nakrájenou cibuli. Opět osolte a opepřete dle chuti.