Pečené brambory s česnekovo-rozmarýnovým přelivem - postup přípravy
Neskutečně křupavé, lahodné a voňavé pečené brambory s jemnou příchutí česneku a rozmarýnu vás nadchnou už po prvním ochutnání. Na jejich přípravě navíc není vůbec nic složitého.
Ingredience
Brambory oloupejte, propláchněte a nakrájejte je na menší kousky o přibližně stejné velikosti. Vložte je do cedníku a pod proudem studené vody je proplachujte tak dlouho, dokud voda, která z nich bude vytékat, nebude úplně čirá a bez přítomnosti škrobu.
Druhou možností je vložit je do mísy s vodou a nechat je máčet. Vodu několikrát vyměňte, dokud po vymáčení brambor nezůstane úplně čirá.
V hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, a když začne bublat, nechte v ní rozpustit jedlou sodu a velkou špetku soli. Poté přihoďte brambory, promíchejte, počkejte, dokud voda nezačne znovu vřít, a od tohoto okamžiku počítejte 5 minut.
Mezitím do misky vsypte na drobné kousky nasekaný česnek a lístky čerstvého rozmarýnu. Vše zalijte extra panenským olivovým olejem, který použijte v dostatečně velkém množství, aby vystačilo na všechny brambory. Přidejte sůl a mletý černý pepř a důkladně promíchejte.
Zapněte také troubu, aby se rozehřála na teplotu kolem 250 °C. Trouba by se měla předehřívat nejméně 20 až 25 minut před samotným vložením brambor.
Připravte si mísu s ledovou vodou, do níž můžete přidat i pár kostek ledu. Děrovanou lžící vylovte brambory z vroucí vody a vhoďte je do připravené mísy zchladit. Před vložením do ledové vody brambory nechte co nejlépe okapat od vroucí vody.
Jakmile zchladíte všechny uvařené brambory, slijte z nich vodu a co nejlépe je osušte v čisté bavlněné utěrce. Do mísy na brambory nalijte 4 až 5 lžic slunečnicového oleje, promíchejte je, aby se všechny obalily, a celý obsah mísy vyklopte na plech. Vyrovnejte brambory tak, aby ležely vedle sebe a nepřekrývaly se, a vložte je do spodní části rozpálené trouby na 25 až 30 minut.
Po uplynutí této doby brambory jednu po druhé vidličkou otočte na druhou stranu a přes sítko je přelijte vylouhovaným česnekovým olejem. Poté je vraťte zpátky do spodní části trouby péct dalších 10 až 15 minut a dalších 5 minut na režim grilování, aby získaly krásně zlatavou kůrčičku.
Upečené brambory posypejte solí a podávejte samostatně spolu s oblíbenou studenou omáčkou, anebo jako přílohu ke grilovanému masu.