Pečené kuře po turecku s brambory a zeleninou - postup přípravy
Zajímavým způsobem přípravy pečeného kuřete je po turecku se zeleninou a brambory. Na rozdil od klasického se však peče „zploštělé“.
Na kuře
Na brambory
Kuře očistěte, zbavte částí, které nechcete, a rozřízněte v oblasti prsou, ale záda nechte. Kuře rozevřete a válečkem naklepejte, aby bylo co nejplošší. Z obou stran ho osolte a opepřete. Připravte si česnek, trochu ho rozmačkejte a dejte ho smažit na velkou pánev s olejem a máslem.
Po chvíli, aby se nespálil, ho vyjměte a dejte na pánvi smažit kuře. Přitlačte ho pokličkou menší, než je pánev, ke dnu a smažte 5 minut z jedné a pak dalších 5 minut z druhé strany. Tuk v pánvi po osmažení nevylejte, bude ještě potřeba.
Kuře dejte do zapékací mísy kůží dolů. V misce si připravte marinádu z medu, sójové omáčky, hořčice, rajčatového protlaku, sladké papriky a sušeného koriandru. Promíchejte a kuře marinádou potřete, poté ho otočte kůží nahoru a znovu potřete.
Přikryjte zapékací mísu alobalem a vložte ji do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečte maso 45 minut, poté sundejte alobal a pečte ho dalších 10 až 15 minut, aby byla kůrka křupavá.
Během pečení uvařte menší neoloupané brambory ve vodě s trochou soli. Po 15 až 20 minutách, až budou měkké, slijte vodu, nechte brambory trochu vychladnout a oloupejte je.
Mezitím nakrájejte cibuli na kostky a žlutou papriku na kousky. Smažte je na pánvi v tuku z kuřete. Osolte je, opepřete, přidejte sladkou papriku a rozmarýn a smažte 3 minuty. Poté k nim přidejte brambory a osmahněte je ze všech stran. Upečené kuře podávejte s brambory a trochou zeleniny.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.