Pečené obalované brambory s krémovým dipem - postup přípravy
Brambory si můžete udělat na způsob řízku a hranolek najednou. Pokud je obalíte v kořeněné strouhance, budou pečené v troubě a s dipem opravdu vynikající.
Na brambory
Na dip
Brambory pečlivě omyjte, ideálně kartáčkem pod tekoucí vodou, aby na slupce nezůstaly nečistoty. Pak je na délku nakrájejte na půlměsíčky. Dejte je do mísy, přidejte 2 lžičky soli a zalijte je vroucí vodou. Přikryjte a nechte půl hodiny stát.
Brambory vyndejte z vody a za pomoci papírové utěrky je dobře osušte. Dejte je do mísy a přilijte k nim olivový olej. Z několika snítek rozmarýnu otrhejte lístky, nasekejte je, přidejte do mísy a vše promíchejte. Nastrouhejte na jemném struhadle parmazán, přidejte k němu uzenou papriku, sušený česnek a strouhanku. Vše dobře zamíchejte, nasypejte k bramborám a důkladně promíchejte, aby se zcela obalily směsí.
Vyložte plech pečicím papírem. Pak na něj naskládejte obalené brambory a dejte je péct do trouby rozehřáté na 180 °C a po dobu 30 až 40 minut.
Mezitím do mixéru dejte ricottu nebo tvaroh, přidejte zakysanou smetanu nebo řecký jogurt, sušený česnek, sušenou petrželku, olivový olej a dle chuti osolte a opepřete. Vše společně rozmixujte. Hotový dip servírujte v mističce k bramborám.