Pečené vepřové koleno - postup přípravy
Upéct vepřové koleno je v zásadě jednoduchá věc. Aby však bylo špičkové, šťavnaté, křehoučké a plné chuti, chce to už trochu kumštu. Vyzkoušejte nejvyhlášenější vepřová kolena od dědečka paní Kateřiny Kaštanové, který je mimochodem zásadně nikdy před pečením nevaří, aby nepustily šťávu do vody.
Ingredience
Vepřová kolena osolte a opepřete, posypejte grilovacím kořením a veškeré koření do masa rukama vmasírujte. Přidejte prolisovaný česnek, který rozetřete rovněž po celém povrchu masa.
Kořeněná kolena vložte do pekáče vymazaného sádlem. Oloupejte cibule a nasekejte je na proužky, jimiž zasypejte maso v pekáči. Pokud chcete, nakrájejte pár stroužků česneku na klínky, které obalte v grilovacím koření a rovnoměrně je zapíchejte do měkkých míst.
Pekáč s koleny zakryjte víkem nebo kusem alobalu a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C, kde je bez odkrývání pečte po dobu 2,5 až 3 hodin.
Upečená vepřová kolena podávejte nejlépe samotná s čerstvým pečivem, hořčicí, křenem a nakládanou zeleninou, anebo s knedlíkem a zelím.