Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené vepřové maso s bramborovým knedlíkem a špenátem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 155 minut

Pečené vepřové maso s bramborovým knedlíkem a špenátem - postup přípravy

Pokud váháte, jestli upéct vrabce nebo bůček, upečte oboje podle receptu od paní Terezy Koubkové. S domácím bramborovým knedlíkem a smetanovým špenátem bude chutnat špičkově.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Maso

Bramborový knedlík

Špenát

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Brambory pečlivě omyjte pod tekoucí vodou a odstraňte z nich veškeré nečistoty. Do hrnce nalijte vodu, přidejte brambory, osolte je a vařte asi 30 minut do úplného změknutí. Uvařené brambory sceďte, vyskládejte na plech a nechte vychladnout.

2. KROK

Vepřovou plec omyjte pod tekoucí vodou, osušte a očistěte od blan. Maso nakrájejte na větší kostky a dochuťte solí, pepřem a kmínem. Česnek nasekejte najemno, přidejte k masu a vše promíchejte. Na pánvi rozpalte sádlo a maso zprudka restujte, dokud se nezatáhne.

3. KROK

Cibuli nakrájejte na větší kousky a dejte do pekáče. Přidejte orestované maso, přilijte trošku oleje a pečte vše odkryté v rozpálené troubě na 180 °C asi 20 minut. Poté maso promíchejte, přilijte hrnek vody, přiklopte a pečte ho další 2 hodiny při teplotě 160 °C. V průběhu pečení maso kontrolujte a případně podlijte vodou.

4. KROK

Uzený bůček vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte bobkový list a na mírném plameni vařte asi 40 minut. Poté ho vyndejte a kůži nařízněte. Bůček přidejte k výpečkům na posledních 30 minut. Pekáč již nezakrývejte, aby se na bůčku mohla udělat zlatavá kůrka.

5. KROK
Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, krupici, vejce, dochuťte solí a vypracujte těsto, ze kterého vytvořte 4 stejné válečky. Knedlíky vložte do osolené vroucí vody a vařte asi 20 minut.
6. KROK

Na másle orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte nasekaný česnek a mražený špenát. Dochuťte solí a pepřem, přilijte smetanu a provařte 15 minut.

7. KROK

Upečené výpečky a bůček podávejte se špenátem a několika plátky bramborového knedlíku.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů