Pečené vepřové maso s bramborovým knedlíkem a špenátem - postup přípravy
Pokud váháte, jestli upéct vrabce nebo bůček, upečte oboje podle receptu od paní Terezy Koubkové. S domácím bramborovým knedlíkem a smetanovým špenátem bude chutnat špičkově.
Maso
Bramborový knedlík
Špenát
Brambory pečlivě omyjte pod tekoucí vodou a odstraňte z nich veškeré nečistoty. Do hrnce nalijte vodu, přidejte brambory, osolte je a vařte asi 30 minut do úplného změknutí. Uvařené brambory sceďte, vyskládejte na plech a nechte vychladnout.
Vepřovou plec omyjte pod tekoucí vodou, osušte a očistěte od blan. Maso nakrájejte na větší kostky a dochuťte solí, pepřem a kmínem. Česnek nasekejte najemno, přidejte k masu a vše promíchejte. Na pánvi rozpalte sádlo a maso zprudka restujte, dokud se nezatáhne.
Cibuli nakrájejte na větší kousky a dejte do pekáče. Přidejte orestované maso, přilijte trošku oleje a pečte vše odkryté v rozpálené troubě na 180 °C asi 20 minut. Poté maso promíchejte, přilijte hrnek vody, přiklopte a pečte ho další 2 hodiny při teplotě 160 °C. V průběhu pečení maso kontrolujte a případně podlijte vodou.
Uzený bůček vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte bobkový list a na mírném plameni vařte asi 40 minut. Poté ho vyndejte a kůži nařízněte. Bůček přidejte k výpečkům na posledních 30 minut. Pekáč již nezakrývejte, aby se na bůčku mohla udělat zlatavá kůrka.
Na másle orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte nasekaný česnek a mražený špenát. Dochuťte solí a pepřem, přilijte smetanu a provařte 15 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.