Pečený kapr se zeleninovou oblohou - postup přípravy
Klasické smažené kapří podkůvky jsou chutné, ale už tak trochu ohrané. Pokud hledáte inspiraci, jak (nejen) na Vánoce naložit s celým kaprem (nebo s jiným druhem ryby) a máte rádi zeleninu, tento recept je určený právě pro vás.
Ingredience
Na zeleninovou oblohu
Z celého kapra nejprve odstraňte všechny ploutve a v kůži na vrchní části ryby vytvořte šikmé zářezy. Posypejte kapra na povrchu solí, pepřem a kořením na ryby a vše vmasírujte do kůže i do vnitřní oblasti zářezů. Stejným kořením vytřete i vnitřek ryby a položte ji na plech pokrytý pečicím papírem.
Nasekejte na jemné kostičky jednu očištěnou cibuli, zelenou papriku a rajče a nasekejte čerstvou petrželku. Všechnu zeleninu smíchejte v misce, podle chuti přidejte sůl a pepř a touto směsí naplňte celou vnitřní dutinu ryby.
Jednu cibuli nakrájejte na měsíčky (jako se obvykle krájí rajče) a rozložte je okolo kapra. Přidejte na silné proužky nakrájenou červenou papriku a celé malé brambory ve slupce, kterou předem jen důkladně očistěte kartáčkem. Na zeleninu položte celé chilli papričky a měsíčky rajčete, osolte ji a opepřete, plech zakryjte kusem hliníkové fólie a vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C asi na 1 hodinu.
Po uplynutí první doby pečení rozkrojte citrón a vymačkejte šťávu z jedné jeho poloviny na rybu a ze druhé poloviny na celou zeleninovou oblohu. Poté plech s rybou vraťte zpátky do trouby, nyní už nezakrytý, na dalších 10 až 15 minut dopéct, aby ryba na povrchu krásně zezlátla.
Ihned po dopečení kapra odstraňte chilli papričky a podávejte rybu spolu s pečenou zeleninou.
Videopostup krok za krokem