Plněné kefírové placky se sýrem a šunkou - postup přípravy
Neuvěřitelně chutné. Takové jsou placky z kefírového těsta plněné sýrem, které si můžete snadno a rychle připravit ke snídani a zpestřit tak jimi své dennodenní vstávání. Jsou výživné, syté a neskutečně voňavé a chutné. Protože jsou ale tyhle placky skvělé i studené, můžete si je velmi snadno dopřát jako stále připravenou neobvyklou svačinu třeba na cesty nebo do práce či do školy. Vyzkoušejte je, jsou vážně skvělé!
Ingredience
Návod na přípravu:
Kefír nalijte do misky, přidejte k němu sůl, cukr a jedlou sodu a metlou nebo vidličkou dobře promíchejte.
Do směsi přidejte strouhaný sýr (nejlépe vysokoprocentní Eidam nebo Goudu, případně Leerdammer nebo jiný váš oblíbený sýr) a dvě polévkové lžíce mouky a uhněťte hutné těsto.
Z těsta vyválejte kouli, kterou rozkrojte na čtyři až šest částí. Každou z nich pak znovu zformujte do koule a vyválejte na placky silné kolem dvou až tří milimetrů.
Vezměte jednu placku, vložte doprostřed lžíci strouhané šunky nebo párků (případně můžete použít i jiný typ náplně, například bylinkové máslo, lučinu či smetanový sýr s čerstvou sekanou pažitkou). Přiklopte náplň druhou tenkou plackou, zamačkejte okraje a válečkem znovu jemně rozválejte. Tímto způsobem zpracujte veškeré zbylé placky a náplň.
Když jsou placky připravené a naplněné, položte si na kamna pánev s trochou rostlinného oleje, kterou dobře zahřejte, ztlumte oheň na střední intenzitu a smažte sýrové placky z obou stran dozlatova. Během smažení je přikryjte pokličkou, aby se dobře skrz naskrz prohřály.
Po sejmutí z pánve dejte placky okapat na talíř vyložený papírovými utěrkami a podávejte doplněné o kopeček zakysané smetany nebo jiné oblíbené omáčky.
Dobrou chuť.