Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami - postup přípravy
Rychlý, snadný a neuvěřitelně chutný podzimní moučník s jablky a rozinkami rozzáří i ten nejpochmurnější dušičkový den. K jeho přípravě vám stačí jen pár základních ingrediencí a nemusíte mít ani váhu! Recept používá jako měrku kelímek či sklenici od jogurtu o objemu 125 mililitrů, takže stačí jen odměřit a přelít. Navíc nemusíte nic šlehat, hníst ani kynout.
Ingredience
Do hluboké misky vyklepněte tři vajíčka. Přidejte k nim jeden kelímek neslazeného bílého jogurtu, jeden a půl kelímku cukru, půl kelímku mléka a jeden kelímek rostlinného oleje. Stěrkou nebo metličkou všechny ingredience důkladně rozmíchejte, abyste docílili jednolité konzistence. Pokračujte ve šlehání metličkou, dokud nezískáte nadýchanou pěnu.
Ke směsi přidejte čtyři kelímky hladké mouky a zapracujte je do těsta, které by mělo být husté a polotekuté. Pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu mouky, abyste požadované hustoty docílili. Když je těsto hladké, ostrouhejte do něj na jemném struhadle kůru z jednoho pomeranče, přičemž dejte pozor, abyste příliš nezasáhli do bílé části slupky, která bývá hořká a mohla by pokazit chuť výsledného moučníku. Přes jemné sítko prosejte do mísy prášek do pečiva a znovu dobře promíchejte.
Rozinky vložte do cedníku a spařte je vroucí vodou, čímž z nich vyplavíte zbytky sirných sloučenin, které se používají při jejich sušení. Okapané rozinky vyklopte do hluboké mísy. Rozkrojte pomeranč a vymačkejte z něho šťávu, kterou smíchejte s rozinkami. Oloupejte jedno jablko, zbavte ho jadřince a stopek a dužninu nakrájejte na velmi tenké plátky. Vložte je do misky, posypejte cukrem a promíchejte. Rozinky, které nasákly pomerančovou šťávou, vyždímejte a přidejte je do těsta. Trochu rozinek si odložte stranou.
Formu na bábovku vymažte máslem či olejem a vysypejte moukou. Vlijte do formy těsto a rozprostřete ho po celé ploše do rovnoměrné vrstvy. Povrch těsta po celém obvodu poklaďte plátky jablka a posypejte zbylými rozinkami. Posypejte povrch skořicovým cukrem, vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut dozlatova. Hotovou bábovku nechte vychladnout, potřete ji meruňkovým džemem a podávejte.