Pozvolna pečená vepřová žebra - postup přípravy
Chystáte pro své přátele společenské posezení? Pak na stole nesmí chybět výtečné pokrmy či chuťovky. Inspirujte se například skvostnými pozvolna pečenými vepřovými žebry s křupavou krustou. Ta se vytvoří díky lahodné marinádě.
Základ
Marináda
Začněte tím, že si vepřová žebra přepůlíte na dva stejně velké kusy. Poté maso odblaňte, osolte, opepřete a posypte rovnoměrně sušeným česnekem.
Koření dobře vetřete do každé části a žebra umístěte na mřížku, kterou jste položili na plech s alobalem. Takto dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut při teplotě 200 °C.
Příprava marinády a dokončování pečených vepřových žeber
Mezitím se pusťte do přípravy marinády na maso. V míse si vyšlehejte sladký kečup spolu s hořčicí, sójovou omáčkou a přírodním medem. Dále žebra vyjměte opatrně z trouby a zabalte je pečlivě do alobalu.
Teplotu ztlumte na 180 °C a pozvolna pečte dalších 50 minut. Po uplynutí této doby maso rozbalte z hliníkové fólie a potřete řádně omáčkou nebo chcete-li marinádou. Tentokrát již kusy masa nebalte a dopékejte do křupava poslední čtvrt hodinu.
Servírování pozvolna pečených vepřových žeber
Upečená vepřová žebra vyjměte z trouby a ihned podávejte s kváskovým chlebem, strouhaným čerstvým křenem, s hořčicí anebo s nakládanou zeleninou ve sladkokyselém nálevu. Hodit se budou například kyselé okurky, kapie, chilli papričky, kozí rohy, cibulky a čalamáda. Přejeme vám dobrou chuť.