Proslulý moučník Karpaty z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem - postup přípravy
Odpalované těsto je symbolem nejenom věnečků, ale i proslulého moučníku zvaného Karpaty. Je to lahodná záležitost plná vanilkového pudinkového krému a šlehačky. I když se může zdát být složitý na přípravu, opak je pravdou. Ve skutečnosti je snadný, vcelku rychlý a na jeho přípravu ani nepotřebujete žádné zvláštní suroviny. Připravte si hrnec a vařečku a pusťte se do odpalovaného těsta. Stojí to za to.
Těsto
Krém
Nejprve se vrhněte na odpalované těsto. Do hrnce se silnějším dnem nalijte vodu a mléko, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Když voda s mlékem vře, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
Nyní začne magie odpalovaného těsta. Veškerou hladkou mouku prosejte do mísy, aby v ní nebyly hrudky a všechnu naráz přidejte do hrnce s horkou směsí vody, mléka, másla a soli. Vařečkou intenzivně míchejte ode dna, aby se směs nepřipalovala a čiňte to tak dlouho, dokud směs nezíská konzistenci těsta a na stěnách kastrůlku se nezačne zachytávat tenký film. To bude trvat asi 1 minutu.
Hotové těsto odstavte z kamen, vyklopte ho do hluboké mísy a nechte úplně zchladnout. Nyní si vezměte k ruce elektrický šlehač a vyklepněte do těsta jedno vajíčko. Šlehačem ho důkladně zašlehejte, aby se začlenilo do těsta a pak vyklepněte druhé vajíčko, které opět důkladně zašlehejte. Takto postupujte, dokud nepřidáte do těsta všech pět vajec.
Když je těsto hotové, asi polovinu ho vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem a stěrkou ho vyrovnejte do roviny, přičemž na povrchu vytvořte hrboly (jako hory Karpaty).
Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Během pečení neotvírejte dvířka trouby, jinak se těsto srazí!
S druhou polovinou těsta postupujte stejně, jenom jeho povrch zasypejte mandlovými vločkami.
Po dopečení nechte oba korpusy úplně vychladnout a mezitím si připravte krém.
Do mísy nalijte 200 ml mléka a rozpusťte v něm moučkový a vanilkový cukr. Pak přidejte kukuřičný škrob, vanilkový puding a nakonec vyklepněte dvě vajíčka. Elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladké konzistence.
Na kamnech přiveďte k varu zbylých 500 ml mléka, a když je horké, vlijte ho tenkým proudem do vanilkové směsi a důkladně rozmíchejte. Výslednou směs vraťte zpátky do hrnce na kamna a vařte na mírném ohni a za stálého míchání, dokud nezhoustne a na povrchu se neobjeví první bublinky od varu. V tu chvíli hrnec odstavte z ohně. Směs zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na povrchu pudingu (tak se při chladnutí nevytvoří škraloup) a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Změklé máslo vložte do misky a šlehačem ho vyšlehejte vysokou rychlostí do načechraného a bělavého krému (bude to trvat asi 3 až 4 minuty). Do něj pak postupně vmíchejte zchlazený vanilkový krém (podobně, jako jste vmíchávali vajíčka do těsta, tedy po dávkách a pokaždé důkladně vyšlehejte).
Nakonec vyšlehejte šlehačku do pevné pěny a sestavte dort: jako základnu položte první upečený korpus (bez mandlí), rovnoměrně na něj rozprostřete vanilkový krém.
Ten zakryjte šlehačkou.
A na ni položte druhý korpus posypaný mandlemi.
Hotový koláč vložte do lednice na 3 až 4 hodiny ztuhnout a před podáváním jej zasypejte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.