Pudinkové mléčné soudky s drcenými ořechy a čokoládovou polevou - postup přípravy
Dezert nemusí být vždy komplikovaný ani složitý, aby mohl být originální a dobrý. Zaujal nás nápad na prostý mléčný pudink, který je ale upravený do tvaru soudků s boky obalenými v oříšcích a přelitý čokoládou. Po vyzkoušení musíme říct, že je to vážně bezva nápad!
Ingredience
Do hrnce nalijte jeden litr mléka, přidejte k němu kukuřičný škrob, mouku a krystalový cukr. Promíchejte, postavte směs na kamna a na středním ohni přiveďte za stálého míchání k varu. Směs vařte tak dlouho, dokud nezačne houstnout do konzistence hustého pudinku. Pak hrnec odstavte z kamen a přidejte k horké směsi kousek másla a vanilkový cukr. Vezměte si k ruce elektrický šlehač a krém spolu s máslem a vanilkou prošlehejte do hladké a nadýchané konzistence.
Mléčný pudink naplňte do skleniček, hrnečků, mističek či jakýchkoliv malých nádob a překryjte je kousky přilnavé fólie. Takto nechte pudink úplně vychladnout, aby šel snadno vyklopit ze sklenic ven. Může to trvat i několik hodin, ale proces urychlíte tak, že poté, co směs přestane být horká, ji umístíte do lednice.
Vychlazený pudink vyklopte ze skleniček na talíř a rozdělte ho nožem na menší kousky. Do tácku či talíře si připravte nahrubo drcené ořechy (či sušenky) a poválejte v nich po obvodu každý kousek ztuhlého pudinku. Nakonec připravte čokoládovou polevu, ať už instantní nebo domácí z rozpuštěné čokolády smíchané s trochou smetany.
Povrch každého pudinkového soudku polijte čokoládovou polevou, případně namísto čokolády můžete použít také slaný karamel, připravený z rozpuštěného cukru smíchaného se smetanou a trochou soli. Na polevu nasypejte trochu drcených pistácií (nebo cukrářského zdobení) a podávejte.